Astfel, a fost apreciat de unele instante ca indemnizatia pentru al doilea si urmatorii copii nascuti din sarcina multipla, anterior adoptarii Legii nr. 239/2009, este de 600 lei pentru fiecare copil, incepand cu cel de-al doilea, pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani.
Aceasta decizie explica faptul ca, prin acordarea unei singure indemnizaţii, indiferent de numarul de copii rezultati dintr-o singura nastere, se creeaza o discriminare nejustificata intre copiii nascuti si copiii adoptati sau aflati intr-una dintre celelalte situatii prevazute de art. 5 alin. (2) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 148/2005 (dati in plasament ori sub tutela).
Prin urmare, indemnizaţiile se acorda in considerarea fiecaruia dintre copiii nascuti din sarcini gemelare sau multiple, fiind vorba despre un drept care se raporteaza la interesul superior al copiilor, iar nu la contribuţia de asigurari sociale a parintilor.
In acelasi timp, alte instante au luat decizia potrivit careia nu poate fi acordata o alta indemnizatie pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina multipla, incepand cu cel de-al doilea, deoarece din analiza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 148/2005, rezulta ca scopul a fost de a sustine familia in vederea cresterii copilului, indemnizatia nefiind un drept al copilului, ci al parintelui, suplinind astfel, veniturile pe care parintele nu le mai poate realiza din exercitarea unei profesii, pe durata concediului pentru cresterea copilului.
Prin urmare, potrivit art. 5 din O.U.G. nr. 148/2005, de indemnizatie beneficiaza oricare dintre parintii firesti ai copilului, daca indeplineste condtiiile prevazute de art.1 si daca depune inscrisurile prevazute de art. 8.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Noua lege a pensiilor Ghid practic
In acelasi timp, o alta perspectiva concluzioneaza ca indemnizatia pentru cresterea tuturor copiilor nascuti din sarcini gemelare este in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei fiecare, pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 239/2009 si de 600 lei dupa acest moment, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de sarcina. In concret, s-a considerat ca indemnizatia este un drept cuvenit copilului astfel incat cresterea a doi copii implica drepturi pentru fiecare dintre acestia.