Oricat de tentant ar suna o slujba in alta tara, pretentiile angajatorilor din strainatate sunt, cel mai adesea, mult mai ridicate decat cele ale angajatorilor din Romania. Cu toate acestea, in aceleasi situatii, salariile sunt pe masura cerintelor.
Asa cum arata ultimele date facute publice in domeniu de catre agentiile de cercetare, aproximativ jumatate dintre agentiile de plasare a fortei de munca in afara tarii se afla in cautarea specialistilor romani, cei mai vizati fiind medicii si inginerii.
Sunt astfel puse la dispozitie peste 5.100 de posturi pentru ingineri si aproximativ 4.600 de locuri de munca pentru cadrele medicale. Un alt numar semnificativ, de 3.600, este inregistrat in cazul ofertelor de munca pentru persoanele cu experienta in hoteluri si restaurante.
Asa cum declara reprezentanti ai Tjobs, cel mai mare site de recrutare, numarul locurilor de munca pentru specialistii romani cu studii superioare inregistreaza un dublu fata de inceputul lunii iunie. Totalul locurilor de munca pentru romanii cu studii superioare ajunge astfel la aproximativ 26.000 de joburi in afara tarii. Cele mai multe oferte vin din Marea Britanie (7.800), Australia (5.000), Grecia (2.500) ÅŸi Germania (2.200).
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Concedierea perfect legala
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
In ultimii doi ani, nu mai putin de 325.000 de romani au plecat sa lucreze in strainatate, in topul preferintelor situandu-se Germania, Grecia, Cipru, Marea Britanie si Italia in domenii precum cel al constructiilor, restaurantelor, industrial, ingineriei, al hotelurilor sau in turism. Romania detine in continuare unul dintre cele mai mici salarii minime din Europa, in ciuda cresterilor inregistrate in ultimii ani, acesta fiind de doar 157 euro pe luna. In Slovacia si Cehia salariile nete cele mai mici au valori duble fata de cel in Romania, iar in Polonia salariul minim net este de 350 euro pe luna. Doar Bulgaria se situeaza mai jos de Romania in acest top, cu un salariu minim de 122 euro. La polul opus al salariilor se situeaza Luxemburg care ofera un salariu minim pe luna de peste 1.700 euro.