Se pare ca atunci cand vine vorba despre cresteri salariale, in special pe timp de pandemie, capitala nu sta atat de bine la acest capitol. Asa se face ca o analiza a ZF, sustinuta de datele conferite de Institutul National de Statistica (INS) a condus la o concluzie interesanta: majorari salariale nete cu pana 22% au avut loc in Cluj si Timis, urmate de judetele Constanta si Sibiu cu un procent de 18%.
Statisticile mentionate au avut in vedere intervalul iulie 2019 - iulie 2021. Ca exemplu, in Cluj un salariu de aproximativ 3.500 lei in iulie 2019 a ajuns chiar si la 4.300 lei in aceeasi luna a anului 2021, precizeaza sursa citata.
Salarii mai mari in Cluj si Timis
In judetul Timis salariile medii au ajuns undeva la 3.800 lei, majorate de la 3.100 lei, salariul mediu din iulie 2019.
"Consideram ca aici cresterea salariilor este legata in principal de sezonul estival, un sezon care a fost foarte bun, dar unde angajatorii s-au confruntat si ei cu lipsa fortei de munca“, a explicat Raluca Parvu, business manager la BPI Group, pentru
Ziarul Financiar.
Desigur, salariile medii nete sunt mai mari in Bucuresti decat in judetele mentionate. Expertii se refera ma degraba la faptul ca evolutia procentuala nu a tinut pasul cu cea din provincie. In acest sens, Bucurestiul prezinta salarii medii de 4.600 lei in iulie 2021, astfel ca a cunoscut o evolutie de 15%, in comparatie cu iulie 2019, cand un salariu mediu net ajungea la aproximativ 4.000 lei.
Salarii sub minimul pe economie, in 2021
In alta ordine de idei, continua sa existe o discrepanta mare intre salariile medii si cele mici. In acest sens, Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizat recent ca unul din trei angajati are, la ora actuala, contract de munca cu salariu mai mic decat valoarea salariului minim anuntata pentru 2022.
"Este prima data in istoria recenta cand nivelul salariului minim pentru anul urmator este stabilit din timp, adica la sfarsitul lunii septembrie si, odata cu el, un mecanism predictibil de crestere pentru anii urmatori. In prezent, sunt 1.970.000 salariati cu contracte de munca active si norma intreaga cu salariul mai mic de 2.550 lei (34,7% din numarul de salariati activi). Dintre acestia, aproximativ 1.290.000 de salariati beneficiaza de salariul minim de 2.300 lei, respectiv 2.350 lei pentru studii superioare. Impactul bugetar al cresterii salariului minim in 2022 este de 1,8 miliarde de lei, suma reprezentand venituri suplimentare la bugetul de stat din contributii si impozit", a declarat Raluca Turcan pe pagina sa de socializare.
Incepand cu 1 ianuarie 2022, salariul minim net va fi majorat cu 10%, ajungand la 1.524 de lei valoare neta, printr-o crestere de 138 de lei fata de valoarea actuala....mai multe despre
majorarea salariului minim 2022 >>>
MODIFICARI importante salarizare, contributii si Revisal
Ca modificarile din ultima vreme au creat multa valva pe piata muncii, nu mai este un secret pentru nimeni. Tocmai de aceea dorim sa-ti aducem la cunostinta subiectele cu care ar trebui sa te familiarizezi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<