Evident, la un control ITM, nimeni nu tine cont de faptul ca angajatul nu a dorit sa isi ia zilele de concediu de odihna.
Sa tinem cont de faptul ca dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 144 din Codul muncii ).
Asa cum explica specialistii PortalCodulMuncii.ro, " angajatorul este obligat sa respecte prevederile legislatiei muncii de acordare a concediului de odihna potrivit programarilor efectuate iar salariatul poate fi constrans, prin intermediul regulamentului intern, la efectuarea concediului de odihna in perioada programata, in caz contrar angajatorul putand fi sanctionat de inspectorii de munca in temeiul dispozitiilor Legii 108/1999 republicata cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei iar salariatul putand fi sanctionat disciplinar de angajator potrivit dispozitiilor regulamentului intern al unitatii."
Angajatorul este obligat sa efectueze o programare a concediilor de odihna si sa respecte aceasta programare in proportie de 90%. "Diferenta de 10% consta in situatiile in care salariatii nu pot efectua concediul de odihna in perioada programata din motive independente de vointa lor cum ar fi: concediu medical, concediu crestere copil, concediu pentru formare profesionala etc.", explica specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
40 Modele de Regulament Intern
Medicina muncii un aliat al angajatorului