Procedura de trimitere in somaj tehnic este mai utila pentru companii decat concedierea

somajul tehnicconcediere coronavirussomaj tehnic coronavirus
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intr-o perioada din ce in ce mai dificila din punct de vedere financiar pentru companii, Executivul promite finantarea partiala a somajului tehnic. Concedierea nu este o rezolvare pentru acele companii care stiu ca se pot redresa si care au acest obiectiv in planul de criza. 
Saptamana trecuta, Violeta Alexandru, ministrul interimar al Muncii, a recomandat angajatorilor sa nu apeleze din prima la clauza de forta majora "care lasa oamenii fara serviciu de a doua zi" si a reamintit ca una dintre solutii este somajul tehnic, prin care angajatul primeste 75% din venit.
 
Amenintarea coronavirusului impune o masura neobisnuita, anume sa va trimiteti angajatii acasa, pentru a reduce riscul raspandirii bolii (sau poate ca angajatii insisi vor sa stea acasa), iar impactul acestei situatii asupra afacerii dvs. e major.
 
Somajul tehnic este solutia simpla pentru a nu fi nevoit sa concediati oameni! Aflati informatii complete despre procedura pe care trebuie s-o urmati din lucrarea Ghid practic. Somajul tehnic!
 
Fara angajati, treaba pur si simplu nu mai merge, vanzarile scad, conturile firmei nu mai sunt alimentate si asta va creeaza mari probleme, pentru ca dvs. trebuie sa le platiti in continuare salariile si contributiile aferente. Ce e de facut?
 
 

 
Ce inseamna concedierea salariatilor intr-o perioada de criza? Chiar daca nu se stie un termen exact, o perioada de 2-3 luni de zile pare sa fie o estimare corecta, luand exemplul tarilor care s-au confruntat deja cu o astfel de situatie. 
 
Concedierea angajatilor in care ati investit resurse financiare si de timp inseamna ca va trebui sa o luati de la capat, dupa terminarea crizei, cu resurse noi si mai mari care se vor dovedi mai costisitoare deoarece nu veti obtine rezultate bune pe termen scurt.
 
Nu renuntati, asadar, la echipe competente construite in ani de zile. Faceti un plan de criza, apelati, daca vreti, la consultanti in aceasta perioada, profitati de orice informatie pentru a gasi cea mai buna metoda de management necesara pentru a supravietui crizei produse de Coronavirus. 
 
Luati in calcul costurile semnificative pe care va trebui sa le suportati atunci cand veti dori sa angajati oameni noi, sa le oferiti traininguri si sa ii invatati procedurile firmei. Prin somajul tehnic evitati un viitor care o sa coste si mai mult bunastarea firmei.
 
 
 
 
Somajul tehnic consta in intreruperea sau reducerea temporara a activitatii, fara ca raportul de munca sa inceteze, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau .
 
In acest sens, art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii prevede faptul ca intreruperea sau reducerea temporara a activitatii pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similar este un caz de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului.
Astfel, aceste motive pot duce la suspendarea contractelor individuale de munca din initiativa angajatorului, fara aprobarea salariatilor si fara incetarea raporturilor de munca. Acest lucru inseamna ca salariatii vor sta la dispozitia angajatorului pentru a relua activitatea indata ce acest lucru este posibil, la incetarea motivelor care au determinat aceasta masura.
 
Pe perioada intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, din motive economice, tehnologice, structurale sau similare, salariatii primesc o indemnizatie care nu poate fi mai redusa de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
 
Pentru aceasta indemnizatie se datoreaza toate contributiile sociale, in afara de contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj.
 
"Referitor la somajul tehnic intrebarea este daca exista un numar minim de angajati care pot intra in somaj tehnic sau nu este stabilita nici o limita?"
 
In conformitate cu dispozitiile art. 5 si urm. din Legea 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a angajatilor, inainte de a lua hotararea de intrerupere a activitatii, angajatorul are obligatia de a informa si consulta reprezentantii salariatilor pentru ca acestia sa isi poata exprima punctul de vedere.
 
Daca nu s-au gasit alte solutii pentru rezolvarea situatiei, intreruperea temporara a activitatii trebuie aprobata de organul de decizie al societatii (Adunarea Generala, Consiliul de Administratie etc.).
 
Angajatorul din motive economice, tehnologice, structurale sau similare poate suspenda numai acele contracte individuale de munca ale angajatilor unde angajatorul nu poate asigura continuitatea activitatii (art. 40 alin. (2) lit. b) coroborat cu art. 53 din Codul muncii).
 
Vor fi suspendate numai acele contracte ale salariatilor care nu mai desfasoara activitate iar durata suspendarii contractului individual de munca pentru motive economice, tehnologice, structurate sau similare este stabilita de angajator in functie de perioada cat persista dificultatile economice sau modificarile tehnologice in unitate.

 

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somajul tehnicconcediere coronavirussomaj tehnic coronavirus

Data aparitiei: 18 Martie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Procedura de trimitere in somaj tehnic este mai utila pentru companii decat concedierea Nota: 3 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]