Tatal intra in CCC in locul mamei. Mama poate ramane in concediu fara plata pentru cresterea copilului

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
11 Aprilie 2016
11 Aprilie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concediu crestere copilindemnizatia pentru cresterea copiluluiindemnizatie pentru cresterea copilului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dupa cele 126 de zile de concediu de maternitate, salariata opteaza pentru CCC de 2 ani.

Dupa prima luna de CCC, tatal copilului solicita sa intre in CCC iar mama nu doreste sa se intoarca la locul de munca. Solicita concediu fara plata pentru ingrijirea copilului. Se poate? Ce spune legea despre aceasta situatie? Ar fi permisa?

Conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro, dreptul la concediul pentru cresterea copilului se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

Evident, daca tatal indeplineste conditiile de acordare a CCC, el isi poate suspenda contractul pentru a se ocupa de ingrijirea copilului.

Pentru perioada in care tatal opteaza pentru CCC, salariata poate opta fie pentru concediu fara plata, fie pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

Specialistii PortalCodulMuncii.ro atentioneaza asupra faptului ca pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din OUG 111/2010 – concediu fara plata pentru cresterea copilului (art. 4 indice 1 alin. (4) din Normele metodologice de alplicare a OUG 111/2010).

In situatia in care tatal copilului dupa efectuarea unei luni de concediu crestere copil opteaza pentru concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea copilului a varstei de un an sau de doi ani, mama copilului va putea ramane in concediu fara plata pentru cresterea copilului.

Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]