Certificatele de concediu medical se completeaza si se elibereaza la data la care se acorda consultatia medicala, stabilindu-se numarul necesar de zile de concediu medical.
Data de la care incepe valabilitatea concediului medical poate fi ulterioara datei acordarii numai in cazul certificatelor de concediu medical „in continuare“.
Pentru certificatele medicale „in continuare“, data acordarii nu poate fi mai mare decat data la care se termina valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeasi afectiune.
Certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau luna anterioara, pentru urmatoarele situatii:
a) in caz de sarcina si lauzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare in spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de catre medicul ortoped/chirurg;
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Noua lege a pensiilor Ghid practic
d) situatii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale peste 90 de zile;
e) in caz de carantina.
Pentru persoanele care intra in campul personal de aplicare al Ordinului presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 592/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind utilizarea in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania a formularelor emise in aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 1.408/71 al Consiliului, precum si a Regulamentului (CEE) nr. 574/72, casele de asigurari de sanatate pot elibera certificatele de incapacitate de munca la o data ulterioara, dar nu mai tarziu de 30 zile de la data la care a fost primit raportul medical intocmit corect.
In situatia in care unui asigurat i se acorda in aceeasi luna doua certificate de concediu medical, care se suprapun pentru o anumita perioada, indemnizatia se calculeaza dupa cum urmeaza:
a) pentru primul certificat de concediu medical, indemnizatia se va calcula numai pentru zilele cuprinse intre data inceperii valabilitatii acestuia si data inceperii valabilitatii celui de-al doilea certificat medical, iar pentru zilele ramase peste care se suprapune perioada celui de-al doilea certificat medical se va inscrie in rubrica „Observatii“ a certificatului de concediu medical „Suprapunere cu CM seria ..... nr. ..............“;
b) pentru al doilea certificat medical, a carui incepere se suprapune peste perioada de valabilitate a primului certificat medical, indemnizatia se calculeaza in mod corespunzator, pentru toate zilele cuprinse in perioada de valabilitate a acestuia.
In situatia in care unui asigurat i se acorda certificat de concediu medical pentru o anumita perioada, iar asiguratul doreste sa isi reia activitatea profesionala inainte de expirarea perioadei de valabilitate a certificatului de concediu medical, este obligatorie modificarea acestuia, in mod corespunzator, de catre medicul prescriptor.
Calculul si plata indemnizatiei de boala se face de catre angajator, celmai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva, in cazul persoanelor care se afla in raporturi de munca sau de serviciu.
RECOMANDARE
Prezentarea certificatului medical este utila nu numai in vederea calculului si platii indemnizatiei aferente, ci si pentru justificarea lipsei de la program a angajatului. Totusi, in absenta acestui certificat, nu procedati la sanctionarea disciplinara a salariatului mai inainte de a fi realizat ancheta disciplinara, care presupune ascultarea salariatului.
Angajatorii au obligatia sa transmita casei de asigurari sociale de sanatate, in termen de maximum 6 zile de la data la care au fost instiintati cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca, lista persoanelor angajate aflate in incapacitate temporara de munca, cat si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta si declaratia pe propria raspundere, daca au solicitat-o (art. 81 din Ordinul nr. 430/470/2010, publicat in Monitorul Oficial nr. 312 din 12 mai 2010).
RECOMANDARE
Aceasta obligatie este instituita in sarcina angajatorilor fara a se preciza si modalitatea transmiterii.
Mai mult, in aplicatia on-line pusa la dispozitie de CJAS nu exista posibilitatea de a transmite si alte date in afara declaratiilor lunare.
Tinand cont de frecventa cu care trebuie depuse aceste date, pentru firmele care nu-si au sediul in localitatea in care are sediul CJAS, depunerea personala la CJAS prezinta un inconvenient major.
De aceea, consideram ca documentele prevazute la art. 81 pot fi transmise prin orice mijloc care sa asigure primirea efectiva a acestora de catre casele de asigurari sociale de sanatate inclusiv prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.