PROIECT: cei care sufera de cancer sa primeasca certificat de handicap, inca de la diagnosticare

cancer handicap gravcancer handicap mediuincadrare cancer handicap
PROIECT: cei care sufera de cancer sa primeasca certificat de handicap, inca de la diagnosticare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea se va schimba in cazul celor care sufera de afectiuni oncologice, avand in vedere ca acestia ar putea beneficia de certificat de handicap si drepturile aferente acestuia, inca de la diagnosticare.
 
Asa propune un proiect de ordin aflat de putin timp in dezbatere publica de Ministerul Muncii. Asadar, criteriile care stabilesc incadrarea in grad de handicap doar pentru formele foarte avansate, urmeaza sa fie schimbate. Si, potrivit aceluiasi act normativ, cei care au suferit un transplant de organe vor beneficia de aceleasi drepturi, mentionate mai sus.
 
Concret, discutam despre faptul ca, pentru anumite forme de cancer aflate in stadiile I, II sau III si care se afla in tratament se vor acorda certificate de handicap pentru o perioada de 2 ani (24 de luni) de la diagnosticare. 
 
De asemenea, cancerele care au avut o evolutie favorabila in timpul tratamentului vor fi incadrate la handicap mediu si se vor supraveghea pe o perioada de 5 ani.
 
Lucrurile stau diferit in cazul celor care sufera de cancer in stadiul IV si se afla sub terapie oncologica/ in afara resurselor terapeutice / ingrijiri paleative. In functie de gradul autonomiei personale se va stabili incadrarea in grad grav/grav cu asistent personal.
 
Din 16 aprilie 2022 un nou tip de concediu intra in vigoare, concediul medical pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni oncologice!
 
  1. Cine beneficiaza de acest tip de concediu
  2. Procedura pe care trebuie s-o urmati
  3. Calculul indemnizatiei
  4. Durata de acordate a concediului
  5. Noi prevederi reglementate prin Legea 24/2022
 
Beneficiati de un capitol nou care explica impecabil intreaga procedura si toate implicatiile pe care le presupune acordarea unui concediu medical pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni oncologice, VEZI AICI >>> 
 
 
Iata un extras din textul proiectului de Ordin privind modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap:
 
"La capitolul 2 Functiile senzoriale, punctul I. Evaluarea persoanelor cu afectarea functiilor vizuale in vederea incadrarii in grad de handicap, dupa punctul 4 se introduce
punctul 5. Evaluarea persoanelor cu tumori maligne ale ochiului si anexelor sale, in vederea incadrarii in grad de handicap, care va avea urmatorul cuprins:
”5. 
 
Tumorile maligne ale ochiului si anexelor sale vor fi incadrate in grad de handicap astfel: - Stadiile I, II si III in curs de terapie oncologica- handicap accentuat pentru o perioada de 24 luni de la diagnosticare si initierea terapiei specifice. Ulterior, formele cu evolutie favorabila sub tratament vor fi incadrate in grad mediu de handicap pentru o perioada de supraveghere de 5 ani.
 
- Stadiul IV in curs de terapie oncologica/in afara resurselor terapeutice/ingrijiri paliative handicap grav. In functie de gradul autonomiei personale se va stabili incadrarea in grad grav/grav cu asistent personal.
 
Pentru neoplaziile in afara resurselor terapeutice/ in curs de ingrijiri paliative/ cu complicatii functionale ireversibile sub tratament se va stabili termen de valabilitate permanent a incadrarii in grad de handicap.
 
Pentru a mentine/imbunatati starea de sanatate si pentru a evita excluziunea sociala, persoanele cu dizabilitati au obligatia de a urma activitatile si serviciile prevazute in Programul individual de reabilitare si integrare sociala a adultului cu handicap si in Planul individual de servicii.”
 
...pentru a vedea si lista cu celalalte tipuri de cancer si stadii aferente vezi aici >>>
 
De asemenea, precizam si ca, pentru neoplaziile in afara resurselor terapeutice/ in curs de ingrijiri paliative/ cu complicatii functionale ireversibile sub tratament se va stabili termen de valabilitate permanent a incadrarii in grad de handicap.
 
Pentru a mentine/ imbunatati starea de sanatate si pentru a evita excluziunea sociala, persoanele cu dizabilitati au obligatia de a urma activitatile si serviciile prevazute in Programul individual de reabilitare si integrare sociala a adultului cu handicap si in Planul individual de servicii.”
 

Bolnavii de cancer - scutiti de anumite impozite?

 
Va reamintim ca, potrivit legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, asa ca cei bolnavi de cancer, incadrati cu handicap grav sau accentuat ar putea beneficia de scutiri ale impozitelor:
 
"Sunt scutiti de la plata impozitului pe venit persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din:
 
a) activitati independente, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere;
b) salarii si asimilate salariilor, prevazute la art. 76 alin. (1)-(3); din Codul Fiscal;
c) pensii;
d) activitati agricole, silvicultura si piscicultura, altele decat cele prevazute la art. 105, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica;"
 
De asemenea, proiectul propune ca transplantul cardiac, pulmonar sau de rinichi sa se incadreze in grad de handicap grav cu asistent personal timp de 24 de luni de la interventie, dupa care se incadreaza in grad de handicap accentuat, termen de valabilitate permanent
 
ATENTIE! Proiectul de mai sus nu este inca in vigoare.
 
Dreptul la concediu medical pentru cancer a intrat in vigoare. Ce drepturi au insotitorii acestora?
 
Incepand cu data de 16 aprilie 2022, salariatii pot beneficia de un nou tip de concediu, concediu si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice.
 
Conform Legii nr. 24/2022, incepand cu data de 16 aprilie 2022, salariatul care insoteste un pacient cu afectiuni oncologice in varsta de peste 18 ani, la interventii chirurgicale si tratamente prescrise de medicul specialist, beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice.
 
Exista o conditie insa: aceea ca salariatii sa fi cotizat cel putin 6 luni in ultimele 12 luni...mai multe despre dreptul la concediu medical de ingrjire pentru cancer aici >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cancer handicap gravcancer handicap mediuincadrare cancer handicap

Data aparitiei: 03 Octombrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

PROIECT: cei care sufera de cancer sa primeasca certificat de handicap, inca de la diagnosticare Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]