Concedii medicale acordate ULTERIOR perioadei de izolare. Traseul pacientului confirmat cu infectie SARS-CoV-2

Isabela Alexe
Isabela Alexe
04 Martie 2022
04 Martie 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
concedii medicale covid-19Ordinul ministrului sanatatii nr. 213/2022pacient confirmat cu covid-19
Concedii medicale acordate ULTERIOR perioadei de izolare. Traseul pacientului confirmat cu infectie SARS-CoV-2
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem un angajat care a prezentat un certificat de concediu medical initial cu cod indemnizatie 51 cod diagnostic 064 pentru perioada 14.02.2022.-20.02.2022  (7 zile) conform fisei de izolare eliberat de DSP.  Pe urma, a mai adus un certificat de concediu medical initial cu cod indemnizatie 01 cod diagnostic 064 pentru perioada 21.02.2022.-24.02.2022  (4 zile) si un alt certificat de concediu medical in continuare cu cod indemnizatie 01 cod diagnostic 064 pentru perioada 25.02.2022.-27.02.2022. (3 zile). Intrebarea noastra este daca ultimele 2 certificate sunt eliberate corect? Daca nu, ce trebuie modificat pe ele?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Ordinul ministrului sanatatii nr. 213/2022 a modificat Ordinul ministrului sanatatii nr. 1.513/2020 in vigoare incepand cu data de 2 februarie 2022 (aceasta fiind data la care a fost publicat in Monitorul Oficial) prevede dupa cum urmeaza:
 
Traseul pacientului confirmat cu infectie SARS-CoV-2
 
a) Pacientii asimptomatici vor fi izolati la domiciliu si monitorizati prin medicul de familie pentru o perioada de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate si pentru cele trecute prin boala de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boala in ultimele 90 de zile.
b) Pacientii simptomatici vor fi evaluati clinic de catre medicul de familie si, dupa caz, imagistic si biologic de medicii specialisti din centrele de evaluare.
c) Pacientii fara factori de risc care au manifestari clinice usoare de COVID-19, care nu necesita oxigenoterapie, vor fi izolati la domiciliu pentru o perioada de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, si 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boala in ultimele 90 de zile, si tratati si monitorizati la domiciliu prin intermediul medicului de familie.
d) Pacientii fara factori de risc care au manifestari clinice medii de COVID-19, care nu necesita oxigenoterapie, vor fi izolati la domiciliu pentru o perioada de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate si pentru cele trecute prin boala de mai mult de 90 de zile, respectiv pentru o perioada de 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boala in ultimele 90 de zile, si vor fi monitorizati la domiciliu prin intermediul medicului de familie.
 
Din prevederile legale citate rezulta ca incepand cu data de 2 februarie 2022, doar pacientii care necesita oxigenoterapie (ceea ce ar implica internarea in spital) pot beneficia de concediu medical cod 51 pentru perioade mai mari de 7 zile, respectiv 5 zile.
 
Daca nu necesita oxigenoterapie, salariatul nu se mai afla in izolare asa incat nu i se mai poate elibera concediu medical cod 51, insa este posibil ca acesta sa se afla in stare de incapacitate temporara de munca asa incat medicul sa elibereze concediu medical cod 01.
 
Conform art. 10^1 din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
 
Art. 101
 
(1) In cazurile in care se elibereaza certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, medicii de familie si medicii de specialitate din ambulatoriu au obligatiaintocmirii unui plan de urmarire a evolutiei bolii, a carui structura este prevazuta in anexa nr. 41, pe care persoana asigurata are obligatia sa il respecte.
 
(2) In prima etapa, durata acordarii concediului medical poate fi de maximum 4 zile calendaristice pentru concediul medical acordat de medicul de familie si de maximum 15 zile calendaristice pentru concediul medical acordat de medicii de specialitate din ambulatoriu. In cazul mentineriiincapacitatii temporare de munca, constatata pe baza evaluarii raspunsului la tratamentul initial si/sau a rezultatului analizelor de laborator, investigatiilorfunctionale si/sau imagistice recomandate, medicul de familie sau, dupa caz, medicul de specialitate din ambulatoriu care monitorizeazaafectiunea poate elibera certificatul de concediu medical in continuare pana la o durata maxima de 7 zile pentru medicul de familie si de maximum 30 de zile pentru medicul de specialitate din ambulatoriu. Pe durata cuprinsa in certificatele de concediu medical, medicul de familie sau, dupa caz, medicul de specialitate din ambulatoriu, in functie de evolutia bolii, poate modifica planul mentionat la alin. (1).
 
(3) In situatia in care, dupa ce medicul curant a acordat prima etapa a concediului medical, asiguratul nu se mai prezinta in vederea evaluarii starii de sanatate conform planului de urmarire a evolutiei bolii sau in situatia in care evolutia starii de sanatate a asiguratului este favorabila ca urmare a respectarii de catre acesta a planului de urmarire a evolutiei bolii, nu se va acorda concediu medical in continuare.
 
(4) Pentru respectarea planului de urmarire a evolutiei bolii, medicii prevazuti la alin. (1) acorda consultatii la cabinet.
 
(5) Situatiile in care medicul de familie sau, dupa caz, medicul de specialitate din ambulatoriu poate acorda consultatii la domiciliul persoanei asigurate sau la distanta sunt situatiile in care persoana asigurata se afla in stare de invaliditate permanenta sau invaliditate temporara, precum si situatiile in care persoana asigurata cu boli cronice sau cu un episod acut de boala se afla in imposibilitatea de a se prezenta la cabinet din motive medicale, consemnate in fisa pacientului.
 
(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul eliberarii certificatelor de concediu medical pentru unele boli speciale prevazute la art. 18 alin.
 
(3), pentru urgentele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A, pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii prevazuta la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, medicii de familie si medicii de specialitate din ambulatoriu nu au obligatia intocmirii unui plan de urmarire a evolutiei bolii.
 
Conform prevederilor legale mai sus expuse, medicul de familie a respectat durata maxima de acordare a certificatelor medicale in etape acordand concediu medical initial 4 zile si ulterior, in continuare 3 zile mentinand la concediu medical in continuare codul de diagnostic.
Prin urmare, apreciem ca cele doua concedii medicale au fost corect eliberate.
 
Un raspuns valabil la data de 3.03.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]