Indemnizatia pentru concediul de crestere a copilului (CCC) in cazul nasterii de gemeni, tripleti sau multipleti implica beneficii suplimentare fata de situatiile obisnuite. Parintii trebuie sa cunoasca modul de determinare a sumei acordate si reglementarile esentiale care stabilesc drepturile financiare in astfel de cazuri.
In acest articol, vom explica in detaliu formula de calcul a indemnizatiei CCC pentru gemeni, precum si aspectele legislative relevante, inclusiv suplimentul acordat pentru fiecare copil in plus fata de primul.
Reglementari cheie despre indemnizatiile CCC acordate pentru gemeni
Indemnizatia pentru concediul de crestere a copilului (CCC) in cazul nasterii de gemeni, tripleti sau multipleti este reglementata prin OUG nr. 111/2010, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceasta prevede acordarea unui supliment pentru fiecare copil nascut in plus fata de primul.
Iata principalele reglementari cheie:
1. Valoarea indemnizatiei. Conform art. 2 alin. (2) din OUG 111/2010, indemnizatia de baza (pentru un copil) este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori nasterii.
Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
Pentru al doilea copil (si pentru fiecare copil in plus), art. 5 din actul normativ specifica acordarea unui supliment de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei CCC de baza.
2. Perioada acordarii indemnizatiei. Concediul si indemnizatia pentru CCC se acorda pana la implinirea varstei copilului de 2 ani (sau 3 ani in cazul copiilor cu dizabilitati). Indemnizatia poate fi acordata oricarui parinte, daca sunt indeplinite conditiile de eligibilitate privind veniturile obtinute inainte de nastere. Indemnizatia se acorda lunar.
3. Conditii de eligibilitate. Parintele ce solicita indemnizatia trebuie sa fi realizat venituri impozabile timp de cel putin 12 luni in ultimii 2 ani anteriori nasterii. Se iau in considerare venituri provenite din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit.
⇒ Afla tot ce trebuie sa stii despre indemnizatie crestere copil.
Calcul indemnizatie gemeni - exemplu
Vom prezenta mai jos un exemplu de calcul pentru indemnizatia de CCC pentru gemeni, presupunand ca parintele care solicita indemnizatia a avut venituri nete de 10.300 lei in ultimele 12 luni din cele 24 de luni anterior nasterii copilului.
Avand in vedere formula de calcul:
Indemnizatia de baza = 85% din veniturile nete
Suplimentul = 50% din indemnizatia de baza
In exemplul nostru, vom avea:
Indemnizatia pentru primul copil = 85% din 10.300 lei = 8755 lei.Conform legislatiei, indemnizatia maxima este de 8.500 lei, prin urmare pentru un copil dintre gemeni parintele salariat primeste 8.500 lei.
Pentru al doilea copil primeste 50% din indemnizatia cuvenita primului, adica 50% din 8.500 lei = 4.250 lei.

Portal SSM - Acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

KIT-ul de documente instant obligatorii in Legislatia Muncii si Salarizare

Legis Plus Legislatia Muncii
Astfel, indemnizatia totala pe care o va primi parintele salariat pentru gemeni este de 12.750 lei (8.500 + 4.250).
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii - Lucrarea contine informatii esentiale despre regimul juridic si fiscal al oricarui tip de concediu.