Conform art. 81 alin. (4) din Codul muncii , republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Astfel cum se poate observa si in acest caz legiuitorul a stabilit o limita maxima, nu un termen fix de 20 de zile lucratoare.
Altfel spus, orice perioada de preaviz negociata cu salariatul si inregistrata in contractul de munca CE ESTE MAI MICA SAU EGALA cu 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv MAI MICA SAU EGALA cu 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere este legala si nu necesita modificarea contractului individual de munca in acest sens.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Legis Plus Legislatia Muncii
Daca s-a modificat functia salariatului, odata cu actul aditional de modificare a functiei angajatorul poate modifica si perioada de preaviz prin aceeasi negociere cu salariatul.