Inceperea preavizului dupa notificarea ITM

19 Decembrie 2011
19 Decembrie 2011
Codul munciiconcediereconcediere colectivanotificare ITM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

In cazul concedierii colective, dupa depunerea Notificarii finale la ITM/ANOFM Sindicat, este obligatoriu sa se astepte inca 30 de zile pana la inceperea preavizului?

Raspuns:

Unul dintre elementele obligatorii al deciziei de concediere este durata preavizului. Intrucat Codul muncii nu stabileste o procedura privind acordarea preavizului, in practica se intalnesc doua modalitati de comunicare a preavizului, respectiv:

- notificarea anterioara a preavizului si ulterior comunicarea deciziei de concediere;
- comunicarea deciziei de concediere in continutul careia se notifica si preavizul.

Durata preavizului trebuie sa se regaseasca in continutul deciziei de concediere si in situatia in care, preavizul este comunicat salariatul printr-un act distinct, anterior emiterii deciziei de concediere
Conform art. 72 alin. (1) din Codul muncii , angajatorul care decide, ulterior consultarii cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, aplicarea masurii de concediere colectiva, are obligatia de a notifica in scris inspectoratul teritorial de munca si agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.

La alin. (5) al aceluiasi articol se prevede ca, la solicitarea motivata a oricareia dintre parti, inspectoratul teritorial de munca, cu avizul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca, poate dispune reducerea perioadei de 30 de zile, fara a aduce atingere drepturilor individuale cu privire la perioada de preaviz. Aceasta prevedere legala ne duce la concluzia ca legiuitorul a avut in vedere faptul ca preavizul este anterior datei emiterii deciziei de concediere intrucat numai intr-o astfel de situatie reducerea perioadei de 30 de zile ar putea aduce atingere drepturilor individuale cu privire la perioada de preaviz.

In consecinta, in situatia in care preavizul este notificat printr - un act distinct anterior deciziei de concediere consideram ca termenul de 30 de zile calendaristice prevazut de art. 72 alin. (1) din Codul muncii va fi calculat pana la data emiterii deciziei de concediere si nu pana la data comunicarii preavizului.
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]