Persoanele care beneficiaza de ajutor social pot lucra ca zilieri? Care este baza legala?
Dupa cum bine stim, cuantumul ajutorului social se stabileste ca diferenta intre nivelurile prevazute la art. 4 transformate in lei, si venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Daca din calculul in lei rezulta fractiuni in bani, acestea se rotunjesc la un leu in favoarea beneficiarului.
In mod concret, la stabilirea venitului net lunar al familiei sau, dupa caz, al persoanei singure se iau in considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat in luna anterioara depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurari sociale de stat, asigurari de somaj, indemnizatii, alocatii si ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suporta, obligatii legale de intretinere si alte creante legale, cu exceptia alocatiei pentru sustinerea familiei.
Asadar, nu exista o incompatibilitate intre beneficiarul venitului minim garantat si calitatea de zilier. Insa, veniturile realizate in calitate zilier vor fi luate in calcul la stabilirea dreptului a beneficia de venitul minim garantat. In acest sens, persoana va beneficia de diferenta dintre veniturile obtinute in calitate de zilier si alte venituri prevazute la art. 8 mai sus citat si suma reprezentand venit minim garantat.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Portal Codul Muncii
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro