Anul acesta, ca de multe ori de altfel, Pastele sau 1 mai au fost duminica. Se intampla ca unii angajati sa fie nevoiti sa lucreze in aceste zile, astfel ca in cazul lor se suprapune o sarbatoare legala cu o zi de odihna. Inevitabil apare intrebarea: care va fi sporul minim acordat salariatilor pentru orele suplimentare lucrate?
Raspunsul este urmatorul: Pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal, salariatii beneficiaza de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca (art. 132 alin. (3) din Codul muncii . Astfel, legislatia nu prevede un cuantum al sporului pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal ci prevede ca sporul va fi stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Prin urmare, pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal salariatii au dreptul la un spor al carui cuantum este cel stabilit prin contractul colectiv de munca sau prin contractul individual de munca.
In cazul in care, munca este prestata in zilele de repaus saptamanal, sporul nu este alternativ cu acordarea timpului liber corespunzator. Chiar daca in anumite conditii, repausul saptamanal se poate acorda si in alte zile decat sambata si duminica, acordarea sa este intotdeauna obligatorie. Intrucat salariatul nu beficiaza de repaus in zilele de sambata si duminica, ci in alte zile, i se cuvine si sporul al carui cuantum este negociat prin contractul colectiv de munca sau prin contractul individual de munca.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
In plus, art. 132 alin. (4) din Codul muncii stabileste ca, in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In acest caz, salariatii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2) respectiv, dublul sporului de 75 % din salariu de baza.
Daca potrivit programului normal de lucru, salariatul lucreaza sambata si duminica, iar ziua de duminica este o zi de sarbatoare legala, atunci salariatului trebuie sa i se acorde liber in aceasta zi. In caz contrar, el va beneficia atat de sporul cuvenit pentru acordarea repausului saptamanal in alte zile decat sambata si duminica, cat si de sporul pentru munca in zilele de sarbatoare legala de minim 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.