Avem parte de cazuri si cazuri, unele mai complicate decat altele. Astazi avem in prim plan o situatie aparte, referitoare la decizia de incetare a contractului individual de munca pentru abateri disciplinare.
Acest lucru va fi privit din prisma situatiei in care salariatul refuza primirea deciziei si in aceeasi zi intra in concediu medical.
Cum se procedeaza intr-o astfel de situatie?
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Asa cum se prevede in Codul muncii, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
h) pe durata efectuarii concediului de odihna.
Aceste prevederi nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Dupa cum se poate observa incapacitatea temporara de munca se regaseste printre conditiile in care nu poate fi dispusa concedierea.
Avand in vedere ca ziua in care a fost emisa decizia de concediere se suprapune cu prima zi de incapacitate temporara de munca, iar pe durata incapacitatii temporare de munca CIM se suspenda, angajatorul va revoca decizia de concediere.
Nici un text legal nu opreste revocarea unui asemenea act, iar pe de alta parte decizia de sanctionare disciplinara nu este un act, prin esenta, irevocabil. Actul prin care se “anuleaza sanctionarea” trebuie sa imbrace forma unei decizii.
La incheierea perioadei de incapacitate temporara de munca angajatorul reia procedura de concediere disciplinara.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro