Motivarea este un element al managementului care are la baza doua aspecte:
– talentul dumneavoastra nativ in a determina oamenii sa realizeze o actiune;
– nivelul de cunoastere la care ati ajuns consultand diverse surse de documentare.
|n privinta talentului, nu sunt prea multe de facut. V-ati nascut cu el si, e drept, l-ati educat in timp plecand de la experientele pozitive si negative pe care le-ati inregistrat.
Al doilea aspect este, in mare masura, rezolvat. Pentru a duce pana la capat prezentarea acestui subiect, mai dorim sa mentionam si o serie de considerente mai mult sau mai putin stiintifice. Sunt patru idei de baza, de la care deriva multe altele, idei de care trebuie sa tineti cont in motivare:
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Portal Codul Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
a) modalitatea de realizare a motivarii in compania dumneavoastra. O motivare impusa va fi mult mai greu acceptata decat una realizata dupa ce angajatii au fost rugati sa-si spuna parerea. Constatarea nu este savanta: ceea ce este impus deranjeaza. Iar motivarea, asa cum bine stiti, are ca scop exact obtinerea efectului opus;
b) stilul de management al conducerii. Analizati sefii si stabiliti ce stil practica acestia. Trebuie sa stiti ca un management autoritar (autocrat) nu prea lasa loc motivarii, in vreme ce managementul participativ se potriveste ca o manusa unei firme in continua dezvoltare;
c) contextul relatiilor din firma. Daca angajatii sunt in razboi de multa vreme, va trebui sa incercati, in primul rand, semnarea unui...tratat. Oamenii care relationeaza slab intr-o companie vor privi neincrezatori eforturile dumneavoastra de a aduce un suflu nou.
Pregatiti atent terenul inainte de a demara o actiune de motivare;
d) diagnosticarea problemei. Daca treaba merge mai greu, e clar ca aveti o problema. Identificarea acesteia este punctul de plecare al motivarii. Nu este deloc eficient sa dublati sa lariile intr-o companie in care motivul adevarat pentru care lucrurile merg mai incet este suprasolicitarea. Puteti sa triplati salariile, eficient a va fi aceeasi.