Incepand de anul viitor ar urma sa se aplice o majorare a pensiilor prin cresterea punctului de pensie cu 4,6% pana la 1.508 lei. Majorarea concreta ar fi astfel de 66,3 lei.
Cu toate acestea, pentru calcularea bugetului de anul viitor, vor fi luate in calcul inflatia media anuala si cel mult 50% din cresterea reala a salariului mediu din 2020 si nu din 2021, potrivit unor declaratii recente facute de ministrul de finante.
"Conform legii pensiilor, inflatia pe care o luam in calcul la indexarea pensiilor, nu este cea din anul in curs, ci este cu un in urma si atunci practic se va lua in calcul inflatia din 2020 si salariul mediu brut pe economie, jumatate din salariul mediu brut. Undeva in jur de 6% va fi cresterea pensiilor de la 1 ianuarie. Oricum, un lucru este cert. Pensiile vor creste de la 1 ianuarie 2022”, a spus ministrul de finante, Dan Vilceanu, in cadrul unui interviu televizat, citat de
HotNews.ro.
Aceeasi sursa atrage insa atentia ca in OUG-ul de anul acesta, din 18 februarie, se precizeaza ca se ia in calcul „cel mult 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut” si nu pe „jumatate din salariul mediu brut” asa cum a precizat ministrul de finante.
Astfel, in teorie, cresterea pensiilor ar trebui sa fie mai mare decat cea anuntata, avand cresteri mai mari in 2020 fata de 2021, ajungandu-se, potrivit calculelor estimate de HotNews.ro, la o majorare a punctului de pensie pana aproape de 6%.
Cu toate acestea, atrage atentia sursa amintita, este putin probabil ca majorarea sa fie mai mare decat cea anuntata initial, chiar daca acest lucru implica faptul ca nu vor fi respectate cifrele din 2020 care ar urma sa stea la baza majorarii pensiilor incepand de anul viitor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare persoane cu dizabilitati pe posturile vacanteIntrebare: Suntem o companie din industria horeca cu aprox. 120 angajati. Dorim sa ne clarificati cu privire la angajarea de persoane cu dizabilitati/handicap. Este o obilgatie legala? Ce se intampla daca nu angajam? Am inteles ca legislatia s-a schimbat cu 1 ian 2025. Mentionam ca nu avem angajati de acest fel in companie. Lunar din fondul de handicap folosim jumatate din suma pentru achizitia de diverse produse de la unitati protejate.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Munca in zi de sarbatoare legala. Obligatiile angajatoruluiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea speta: Suntem o societate care aplica prevederile art. 141 din Codul muncii, activitatea nu poate fi intrerupta datorita specificului activitatii (supermarket) astfel ca in data de 1 Mai - sarbatoare libera legala, o parte din colegi au lucrat. Un salariat care lucreaza 21 de zile in luna Mai, din care o zi a lucrat-o pe data de 1 Mai, a beneficiat de 10 libere in luna, trebuie sa-i mai acordam inca o zi libera, in termen de 30 zile, pentru ca a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<