Incepand de anul viitor ar urma sa se aplice o majorare a pensiilor prin cresterea punctului de pensie cu 4,6% pana la 1.508 lei. Majorarea concreta ar fi astfel de 66,3 lei.
Cu toate acestea, pentru calcularea bugetului de anul viitor, vor fi luate in calcul inflatia media anuala si cel mult 50% din cresterea reala a salariului mediu din 2020 si nu din 2021, potrivit unor declaratii recente facute de ministrul de finante.
"Conform legii pensiilor, inflatia pe care o luam in calcul la indexarea pensiilor, nu este cea din anul in curs, ci este cu un in urma si atunci practic se va lua in calcul inflatia din 2020 si salariul mediu brut pe economie, jumatate din salariul mediu brut. Undeva in jur de 6% va fi cresterea pensiilor de la 1 ianuarie. Oricum, un lucru este cert. Pensiile vor creste de la 1 ianuarie 2022”, a spus ministrul de finante, Dan Vilceanu, in cadrul unui interviu televizat, citat de
HotNews.ro.
Aceeasi sursa atrage insa atentia ca in OUG-ul de anul acesta, din 18 februarie, se precizeaza ca se ia in calcul „cel mult 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut” si nu pe „jumatate din salariul mediu brut” asa cum a precizat ministrul de finante.
Astfel, in teorie, cresterea pensiilor ar trebui sa fie mai mare decat cea anuntata, avand cresteri mai mari in 2020 fata de 2021, ajungandu-se, potrivit calculelor estimate de HotNews.ro, la o majorare a punctului de pensie pana aproape de 6%.
Cu toate acestea, atrage atentia sursa amintita, este putin probabil ca majorarea sa fie mai mare decat cea anuntata initial, chiar daca acest lucru implica faptul ca nu vor fi respectate cifrele din 2020 care ar urma sa stea la baza majorarii pensiilor incepand de anul viitor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<