Va informam ca, un sondaj recent arata ca in anul 2021, putin peste 4,9 milioane de persoane erau angajate in Uniunea Europeana in sectorul activitati financiare si asigurari, echivalentul a 3,1% din totalul persoanelor angajate in UE.
Aceste date au fost publicate de Eurostat, in data de 10 iunie si citate de
Agerpres.
Tot in 2021, in sectorul activitati financiare si asigurari erau 759.159 de firme, adica 2,5% din totalul firmelor active in economia de business a UE. Cifra de afaceri a acestor firme a fost de 2.300 de miliarde de euro, in timp ce valoarea adaugata generata s-a situat la 1.000 de miliarde de euro, respectiv 11% din valoarea adaugata totala generata in UE.
A aparut cea mai valoroasa lucrare despre motivarea angajatilor din ultimii 20 de ani!
Motivarea angajatilor - Contine ponturi, trucuri si tehnici de motivare de ultima ora, aplicate cu succes de marile companii internationale, detalii AICI >>>
Romania - firme in activitati financiare si asigurari
In Romania, in anul 2021 activau 13.027 de firme in sectorul activitati financiare si asigurari, mai multe decat in Austria (12.362), Slovacia (12.341) si Bulgaria (5.170).
In 2021, tarile membre cu cea mai mare pondere a persoanelor angajate in sectorul activitati financiare si asigurari din totalul persoanelor ocupate erau Luxemburg (12,1%), Cipru (5,7%) si Irlanda (5,6%). La polul opus tarile cu cea mai mica pondere a persoanelor angajate in sectorul activitati financiare si asigurari au fost Lituania (1,8%) si Romania (2,1%).
In cazul Romaniei, datele Eurostat arata ca in anul 2021 erau 97.377 de persoane angajate in sectorul activitati financiare si asigurari, mai multe decat in Portugalia (94.822 de persoane), Cehia (90.533) si Ungaria (90.165).
Referitor la valoarea adaugata generata de firmele care activeaza in sectorul activitati financiare si asigurari, in cifre absolute, cea mai mare valoare adaugata a fost generata de firmele de activitati financiare si asigurari din Tarile de Jos (256,4 miliarde euro), Germania (211,1 miliarde euro) si Franta (184,5 miliarde euro).
In Romania, valoarea adaugata generata de firmele care activeaza in sectorul activitati financiare si asigurari a fost de 9,5 miliarde de euro in anul 2021, concluzioneaza studiul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<