Intrebare: Ce contributii se suporta de catre angajat si angajator in urma acordarii ajutoarelor materiale acordate din fondul de salarii de 2% (ajutor de nastere, ajutor de deces, ajutor pentru boli grave sau incurabile, proteze etc.)?
Raspuns: Astfel de ajutoare materiale NU sunt incluse in veniturile salariale, deci nu sunt baza de calcul nici pentru contributii si nici pentru impozitul pe venitul din salariu, potrivit art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
Pentru angajator, aceste cheltuieli sociale sunt deductibile de la calculul impozitului pe profit in limita unei cote de pana la 2% aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, conform art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul Fiscal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<