Guvernul va promova in Parlament un proiect de act normativ care sa plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerand ca economia nu poate suporta la acest moment o crestere salariala de 50%.
"Astazi, Romania nu isi poate permite sa plateasca majorarea salariilor profesorilor cu 50%. In momentul de fata, in Romania, datorita unor practici judiciare neuniforme, exista profesori care au majorate salariile cu 50% si alti profesori care au salariile nemajorate cu 50%. Ar fi ideal si de dorit ca Romania sa aiba resurse financiare prin care sa poata acoperi cresterile financiare de 50%, asa cum au fost adoptate in 2008", a premierul Emil Boc, citat de Mediafax.
"In Romania este nevoie, in aplicarea legii salarizarii unitare, sa venim cu un act normativ si sa spunem foarte clar ca atat isi poate permite tara in acest moment sa plateasca pentru profesori: 17%, majorarea din 2008, plus 15% care s-a acordat pentru toti bugetarii la salariul brut din luna octombrie.
Pentru aceasta este nevoie de un act normativ, l-am discutat in prima lectura, va fi in avizare la CES saptamana viitoare si, dupa avizul CES, vom lua decizia finala de promovare a acestuia in Parlament, in una din formele prevazute de Constitutie", a mai spus seful Executivului, continuand:
"Cu riscul de a fi impopular, vreau sa le spun romanilor lucrurile pe nume: nu se poate decat atat cat avem, nu vom promite mai mult decat economia isi poate permite in momentul de fata. Ceea ce exista se poate acorda in momentul de fata, adica plata la timp a salariilor, pensiilor, dar fara populisme si fara lucruri fara acoperire. Acest lucru si l-a impus Guvernul de la inceput, sa nu cada in patima populismului, si nu va cadea cat eu voi fi prim-ministru in fruntea acestui Guvern".
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
La sfarsitul anului 2008, Guvernul Tariceanu a emis o ordonanta de urgenta care amana termenul de intrare in vigoare a Legii de majorare a salariilor in invatamant cu 50% si stabilea un nivel de majorare de 17%. Actul normativ a fost insa declarat drept neconstitutional la Curtea Constitutionala, cu argumentul ca amanarea cresterii salariilor profesorilor afecteaza drepturi fundamentale, respectiv dreptul la munca, la protectia sociala a muncii si la un nivel de trai decent.
Potrivit sursei citate, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Pop, a declarat ca ministrul Daniel Funeriu le-a propus sindicalistilor sa accepte acest proiect de act normativ care prevede o grila de uniformizare "in minus" a tuturor salariilor din educatie.
"Daca Guvernul adopta o astfel de Ordonanta de Urgenta inseamna ca anuleaza toate hotararile salariatilor care au castigat in instanta, ceea ce este ilegal si anticonstitutional, iar noi vom ataca acest act in instanta", a spus Liviu Pop.