Reglementarea preturilor la energie si alimente - facturile salariatilor romani s-au REDUS cu aproximativ 1.100 lei

trai minim decentcosul de consum
Reglementarea preturilor la energie si alimente - facturile salariatilor romani s-au REDUS cu aproximativ 1.100 lei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru salariatii romani, avand in vedere ca reglementarea preturilor la energie si la unele alimente a condus la o reducere, in medie, cu 11% a costurilor cu bunurile si serviciile necesare unui trai decent, pentru o familie cu doi copii, respectiv cu 1.118 lei/luna.
 
Potrivit cercetarii Fundatiei Friedrich-Ebert-Stiftung Romania, economiile la bugetul familial au fost mai mari in ceea ce priveste energia decat in cazul alimentelor, observa Agerpres.
 
Consilier Ghid complet de Salarizare, ReviSal si Contributii Sociale - dati o cautare dupa cuvantul-cheie dorit. Pe ecran se vor afisa instantaneu pagini intregi de informatii relevante si foarte utile, care va vor oferi raspunsul profesionist pentru problema dvs, DETALII AICI >>>
 
Dar, si in aceste circumstante, cosul de consum pentru un trai minim decent este, astazi, cu aproape 40% mai scump decat in urma cu trei ani, sustin reprezentantei Fundatiei.
 
"In absenta masurilor de plafonare a preturilor la energie, valoarea totala a cosului minim pentru un trai decent ar fi crescut cu 10,4%, odata cu cheltuielile cu locuinta crescand si necesarul pentru fondul de economii. Totodata, impactul estimat al masurilor de plafonare a adaosurilor comerciale in cazul alimentelor a fost de 0,6% din valoarea cosului, conform calculelor realizate de expertul Stefan Guga, autorul studiului. Reglementarile preturilor la energie si alimente au venit intr-un context in care cresterea preturilor ameninta sa afecteze in mod catastrofal nivelul de trai al populatiei Romaniei, inflatia atingand pe parcursul anului 2022 cifre fara precedent in ultimele doua decenii, ajungand la 16,8% in noiembrie 2022. In anul 2023, inflatia a mai scazut, ajungand la 6,6% in decembrie 2023, conform datelor Institutului National de Statistica", conform studiului.
 
In toamna anului 2021 si inceput de 2022, toate guvernele din Uniunea Europeana au adoptat reglementari menite sa reduca inflatia la energie (gaze, electricitate, energie termica): printre altele, reduceri de taxe (inclusiv TVA), plafonarea preturilor la consumator, ajutoare pentru grupurile vulnerabile, taxarea profiturilor exceptionale au devenit aproape universale pe teritoriul Uniunii Europene (si sunt in continuare, din moment ce masurile raman in vigoare).
 
In Romania, OUG 27/2022 a plafonat preturile la consumator pentru gaze si electricitate incepand cu luna aprilie 2022, fiind extinsa si completata ulterior prin alte acte normative.
 
"La inceputul lui 2023, atentia se indreptase deja predominant asupra preturilor la alimente, care deja cresteau continuu de doi ani de zile si devenisera principalul resort al inflatiei de ansamblu. Reglementarea preturilor la alimente era pe masa mai multor guverne europene, chiar daca putine (Croatia si Ungaria) au optat in cele din urma in mod explicit pentru plafonari de preturi similare celor pentru energie. Unele tari au optat pentru limitari indirecte ale adaosurilor practicate de comercianti (Grecia, Romania), reduceri de TVA (Polonia, Portugalia, Spania), sau exercitarea de presiuni asupra comerciantilor (Franta, Suedia). In Romania, OUG 67/2023 a limitat adaosurile comerciale practicate de procesatorii, distribuitorii si comerciantii de alimente in cazurile unor produse de baza incepand cu sfarsitul lunii iulie 2023, fiind si ea extinsa si completata ulterior prin alte acte normative - OUG 89/2023 extindea lista de produse cu preturi reglementate", concluzioneaza specialistii.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
trai minim decentcosul de consum

Data aparitiei: 27 Februarie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reglementarea preturilor la energie si alimente - facturile salariatilor romani s-au REDUS cu aproximativ 1.100 lei Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]