Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) a dat publicitatii un studiu potrivit caruia aproximativ 36% dintre studentii romani care invata in afara granitelor tarii nu vor sa se intoarca acasa dupa finalizarea studiilor, in timp ce doar 24% vor sa se intoarca in Romania. Aproximativ 38% dintre respondentii la studiu au declarat ca nu sunt hotarati.
Ingrijorator este faptul ca factorii cei mai motivanti pentru intoarcerea acasa sunt cei sociali, a scris „Agerpres”, care a mentionat ca 46% dintre respondenti declara ca prietenii sunt cei care ii determina sa revina, iar 31% considera ca familia este motivul pentru care se vor intoarce.
Totodata, 64% dintre studentii chestionati sunt descurajati sa revina in Romania, in timp ce 55% sunt descurajati de ofertele de angajare din tara.
Potrivit sursei citate, studiul LSRS mai releva ca majoritatea studentilor romani isi finanteaza studiile prin intermediul burselor, care acopera in medie 39% din cheltuielile de trai.
Studentii romani aleg sa lucreze part time pe durata studiilor, finantandu-si astfel 24% din cheltuieli, in timp ce 19% din costuri sunt suportate de catre parinti si respectiv 15% din economii proprii. Cei cu experinta studiilor in strainatate isi doresc in medie un salariu lunar de 1.169 euro pe luna.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Legis Plus Legislatia Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
LSRS a efectuat sondajul pe un grup de 752 de subiecti. Dintre acestia 49% urmeaza programe masterale peste hotare, 28% programe de licenta, 12% programe doctorale, 3% programe post-doctorale, iar 6% sunt beneficiari ai programului ERASMUS.