Studiul a aratat ca in Romania exista 1,3 milioane de angajati platiti cu salariul minim, adica aproape un sfert din totalul salariatilor, observa managerul de proiect, Madalina Popescu, de la INCSMPS, potrivit Agerpres.
Asadar, cercetatorii au luat in calcul mecanismele de stabilire in ceea ce priveste salariul minim pe economie, aplicat de alte tari. Dupa aceea, au aplicat aceste mecanisme pentru piata muncii din Romania.
Valentina Vasile, cercetator stiintific in cadrul Academiei Romane, considera ca este importanta constituirea unui grup de experti independenti pentru a analiza orice modificare a salariului minim care va aparea in viitor. Acest grup ar trebui sa fie numit de Parlament.
"Acesti experti trebuie sa realizeze o analiza ex-ante si ex-post care sa fundamenteze riguros propunerea guvernamentala privind salariul minim. Din acest grup ar trebui sa faca parte cercetatori din mediul universitar, din institutele specializate, dar si din institutiile abilitate sa furnizeze informatii oficiale, respectiv INS si ANAF. (...)", a declarat Vasile.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Mecanismul de stabilire a salariului minim ar trebui revizuit constant
Dupa parerea specialistilor, grupul numit de Parlament ar trebui sa revizuiasca constant mecanismul de stabilire a salariului minim, pentru a-l imbunatati.
Ce criterii sociale ar trebui luate in calcul pentru a stabili aceste mecanisme? Standardele de viata, nivelul general al preturilor, productivitatea, activitatea economica, etc.
Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical a specificat ca statul roman are nevoie de un mecanism independent de stabilire a salariului minim.