legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Majorarea salariului minim ar trebui analizata de experti in piata muncii

Mara Dobrin
Mara Dobrin
21 Iunie 2017
21 Iunie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
majorare salariu minim romaniasalariu minim romaniastabilire salariu minim
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Recent a fost lansat un studiu privind definirea unui mecanism de stabilire a salariului minim in Romania, acesta fiind realizat de experti pe piata muncii, cum ar fi angajatii din Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSMPS), Academia Romana, Academia de Studii Economice si Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii.

Studiul a aratat ca in Romania exista 1,3 milioane de angajati platiti cu salariul minim, adica aproape un sfert din totalul salariatilor, observa managerul de proiect, Madalina Popescu, de la INCSMPS, potrivit Agerpres.

Asadar, cercetatorii au luat in calcul mecanismele de stabilire in ceea ce priveste salariul minim pe economie, aplicat de alte tari. Dupa aceea, au aplicat aceste mecanisme pentru piata muncii din Romania.


Valentina Vasile, cercetator stiintific in cadrul Academiei Romane, considera ca este importanta constituirea unui grup de experti independenti pentru a analiza orice modificare a salariului minim care va aparea in viitor. Acest grup ar trebui sa fie numit de Parlament.

"Acesti experti trebuie sa realizeze o analiza ex-ante si ex-post care sa fundamenteze riguros propunerea guvernamentala privind salariul minim. Din acest grup ar trebui sa faca parte cercetatori din mediul universitar, din institutele specializate, dar si din institutiile abilitate sa furnizeze informatii oficiale, respectiv INS si ANAF. (...)", a declarat Vasile.

Mecanismul de stabilire a salariului minim ar trebui revizuit constant
 

Dupa parerea specialistilor, grupul numit de Parlament ar trebui sa revizuiasca constant mecanismul de stabilire a salariului minim, pentru a-l imbunatati.

Ce criterii sociale ar trebui luate in calcul pentru a stabili aceste mecanisme? Standardele de viata, nivelul general al preturilor, productivitatea, activitatea economica, etc.

Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical a specificat ca statul roman are nevoie de un mecanism independent de stabilire a salariului minim.

NOUTATI din Legislatia muncii

Retineti, Regulamentul intern chiar va ajuta!


Este actul prin care puteti spune clar ce vreti de la angajatii dvs., avand si garantia ca acestia vor respecta dorintele dvs. (ii obliga art. 39, alin. (2), lit. c) din Codul muncii)! Prin Regulamentul intern stabiliti:

  •   drepturile si obligatiile dvs. si ale salariatilor
  •   criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor
  •   procedurile de solutionare a cererilor si reclamatiilor salariatilor
  •   regulile privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii, etc.
Grabiti-va sa intrati in posesia exemplarului dumneavoastra >>


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
REGES ONLINE: H.G. nr. 295/2025 si exemple practice

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“REGES ONLINE: H.G. nr. 295/2025 si exemple practice”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"REGES ONLINE: H.G. nr. 295/2025 si exemple practice"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]