Studiu de caz: Incheierea CIM si obtinerea permisului de sedere in scop de munca

11 Iulie 2011
11 Iulie 2011
HG 161/2006H.G 500/2011Revisal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum poate proceda o societate in cazul in care doreste sa angajeze un cetatean care nu face parte din Uniunea Europeana? In cazul in care se trece la obtinerea permisului de munca si la incheierea contractului individual de munca, in ce conditii se vor face aceste inregistrari in Revisal dat fiind faptul ca cetateanul strain obtine CIF (CNP-ul) abia odata cu obtinerea persmisului de munca? Ramane astfel de vazut care este CNP-ul utilizat pentru inscrierea in Revisal si daca poate fi transmis abia in momentul obtinerii CIF.

Asa cum este prevazut la art. 2 indice 1 din HG 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor astfel cum a fost completat prin HG 37/2010, la angajarea fiecarui salariat, elementele de identificare ale acestuia (numele, prenumele, codul numeric personal-CNP), data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative, tipul contractului individual de munca se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza.

In acelasi sens, art. 3 alin. (2) din H.G 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor publicat, act normativ ce va inlocui HG 161/2006 la data de 01 august 2011 prevede ca elementele de identificare a tuturor salariatilor: numele, prenumele, codul numeric personal - CNP, cetatenia si tara de provenienta - Uniunea Europeana - UE, non-UE, Spatiul Economic European – SEE, data angajarii, perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative, tipul contractului individual de munca, durata normala a timpului de munca si repartizarea acestuia, salariul, sporurile si cuantumul acestora se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza.

In consecinta, inregistrarea acestor elemente in registrul de evidenta a salariatilor (Revisal) catre inspectoratul teritorial de munca tse va face astfel incat sa fie ulterioara momentului incheierii de catre angajat si angajator a contractului individual de munca, dar anterioara momentului inceperii activitatii de catre salariat.

Prin urmare, contractul individual de munca se incheie dupa obtinerea autorizatiei de munca, iar data inceperii activitatii specificata in contract trebuie sa fie ulterioara obtinerii permisului de sedere in scop de munca astfel incat sa poata fi indeplinita obligatia de inregistrare a elementelor obligatorii cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]