ANOFM a publicat Ghidul pentru recunoasterea experientei profesionale si a calificarilor dobandite in afara granitelor, oferind informatii complete si exacte cu privire la documentele care sunt necesare pentru recunoasterea experientei profesionale si a studiilor dobandite in strainatate.
SITUATIA 1: Recunoastere/echivalare diplome studii
I. Studii preuniversitare (studii de nivel bacalaureat, scoala profesionala si scoala postliceala)
II. Studii universitare (licenta, master si doctorat)
Institutia responsabila
Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED)/Ministerul Educatiei si Cercetarii CNRED a fost creat in baza H.G. nr. 49/1999.
CNRED este coordonator national pentru transpunerea Directivei 2005/36/CE privind recunoasterea calificarilor profesionale.
Institutiile competente pentru profesiile reglementate (lista acestora poate fi consultata
aici).
Documente necesare
Informatii generale privind documentele necesare recunoasterii diplomelor obtinute in invatamantul preuniversitar se gasesc
aici.
Informatii generale privind documentele necesare recunoasterii diplomelor obtinute in invatamantul universitar se gasesc
aici.
Profesii nereglementate:
Institutia responsabila cu recunoasterea si echivalarea diplomelor care atesta calificarile profesionale nereglementate este CNRED.
Informatii privind procedura pentru studiile universitare se gasesc
aici.
Informatii privind procedura pentru studiile postliceale se gasesc
aici.
Informatii privind procedura pentru studiile de scoala profesionala se gasesc
aici.
Profesiille reglementate
Autoritatile competente pentru profesiile reglementate sunt institutii publice sau organisme profesionale conform legii care au dreptul de a recunoaste calificarile profesionale obtinute in statele membre UE.
Profesii reglementate sectorial
Institutiile responsabile si detalii privind procedurile de recunoastere si echivalare a diplomelor care atesta calificarile profesionale reglementate sectorial, obtinute in statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si din Confederatia Elvetiana:
- Medic, medic dentist/doctor-medic stomatolog si farmacist
- Asistent medical generalist si moase
- Arhitect
- Medic veterinar
Pentru recunoasterea si echivalarea diplomelor care atesta calificari profesionale reglementate sectorial, obtinute in afara Uniunii Europene, Spatiului Economic European si din Confederatia Elvetiana, este necesar sa va adresati CNRED.
Informatii privind procedura pentru studiile universitare se gasesc
aici.
Informatii privind procedura pentru studiile postliceale se gasesc
aici.
Calificarile profesionale care atesta o specialitate medicala efectuata afara granitelor sunt recunoscute si echivalate de catre Ministerul Sanatatii, procedura fiind disponibila
aici.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu medical. Zilele suportate de angajatorIntrebare: Cate zile de Concediu medical plateste angajatorul daca intr o luna sunt trei concedii medicale:- primul (initial) de 4 zile, 14-17.01.25 - al doilea tot de 4 zile (cu intrerupere fata de primul de cateva zile) 20.01.-23.01.2025 si -al treilea de 5 zile (lucratoare) in continuare (calendaristic vorbind) 24.01.2025-31.01.2025 dar dat de o unitate spitaliceasca (nu de medicul de familie ca celelalte doua).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Repausul zilnic si repausul saptamanalIntrebare: Ore lucrate sambata O angajata cu norma intreaga de luni pana vineri, lucreaza si sambata 4 ore in showroom. Cand revine la servici: luni de la 08:00, 12:00 sau marti?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<