Nu este un secret pentru nimeni ca legislatia muncii si domeniul resurselor umane se modifica deseori, asa ca este cazul sa fiti la curent cu noutatile momentului.
1. Modificare Norme metodologice la O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Pentru urgentele medico-chirurgicale pentru care gradul de severitate al bolii nu impune internarea in spital, concediul medical se acorda intr-o singura etapa, potrivit art. 26. Pentru persoana asigurata care se afla in doua sau mai multe situatii prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 si care desfasoara activitatea la mai multi angajatori, la fiecare fiind asigurata, indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator la care este indeplinit stagiul minim de asigurare de 6 luni, precum si pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005.
Totul este cuprins in Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal!
Concret, Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal va aduce in atentie:
- Noutati legislative comentate si explicate (cum anume se aplica textul de lege)
- Rezolvarea unor spete controversate sau cel mai des intalnite din domeniile HR, Salarizare si legislatia muncii
- Greseli de evitat, exceptii de la reguli...mai multe AICI >>>
2. Inca doua zile de sarbatoare legala
Incepand cu anul 2024, la numarul zilelor de sarbatoare legala, reglementate la art. 139 din Codul muncii, se mai adauga doua zile, astfel:
– 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza;
– 7 ianuarie – Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul.
3. Bilete de tratament balnear care se pot acorda in anul 2023
In unitatile de tratament balnear aflate in proprietatea Casei Nationale de Pensii Publice, pentru anul 2023, este asigurat un numar de maximum 60.420 de bilete de tratament balnear, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere. La numarul de bilete de 60.420 se adauga, pana la nivelul sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2023, numarul biletelor de tratament balnear contractat cu alte unitati de profil, numar care se stabileste prin incheierea unor contracte subsecvente in baza acordurilor-cadru atribuite in anul 2023.
4. Restituire contributii sociale retinute la veniturile din pensii in perioada 1 ianuarie – 27 decembrie 2022
Sumele retinute din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate de la data de 1 ianuarie 2022 pana la data de 27 decembrie 2022 inclusiv, se restituie lunar in perioada 1 martie 2023 - 28 februarie 2024, dupa recalcularea venitului impozabil corespunzator lunilor pentru care se efectueaza restituirea, in conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si retinerea diferentelor de impozit pe venit datorate.
Care sunt elementele de care aveti nevoie pentru a va desfasura fara probleme activitatea de zi cu zi, relaxat si avand siguranta ca aplicati intotdeauna solutiile corecte?
Raspunsurile le gasiti in Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal, detalii aici >>>
5. Declaratia 112
Se aproba modelul si continutul formularului 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, precum si anexele nr. 1.1 „Anexa angajator” si nr. 1.2 „Anexa asigurat” la acesta, prevazute in Anexa nr. 1. Prevederile prezentului ordin se aplica incepand cu declararea veniturilor aferente lunii ianuarie 2023.
6. Venituri neimpozabile in 2023
Incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023, veniturile neimpozabile se impart in doua categorii:
1. venituri neimpozabile neincluse in plafonul de 33%;
2. venituri neimpozabile in limita plafonului de 33% din salariul de baza brut al salariatului,
detalii aici >>>
Principalele articole din editia lunii martie:
- Veniturile neimpozabile se trec in D112, dar nu se inregistreaza in ReviSal
- Pasii care trebuie urmati la acordarea bonusurilor
- Salariata naste un al doilea copil inainte ca CIC-ul pentru primul copil sa se fi terminat. Cum procedeaza angajatorul?
- Un salariat urmeaza sa se pensioneze pentru limita de varsta, dar nu poate face dovada stagiului de cotizare
- O practica ilegala a angajatorilor: includerea repausului zilnic in repausul saptamanal!
- Puteti sa ii acordati bani unui salariat pentru concediul de odihna neefectuat, daca el va cere acest lucru?
- In ce conditii puteti decide unilateral trecerea unui salariat pe alt post?
Abonamentul dvs. la “Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal” este disponibil la un pret special, COMANDA ACUM >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<