"Pentru 2012, scrie si in Protocolul de colaborare al Coalitiei de guvernare, este prevazuta cresterea pensiilor cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a salariului mediu brut pe anul precedent. Atat isi poate Romania permite, in 2012, incepand cu ianuarie.
In 2011, pensiile sunt inghetate, cu exceptia celor 1,541 milioane de pensionari, care au aceasta posibilitate de a primi mai multi bani in urma alocarii celor 400 de milioane de euro, la grupele I si II de munca, pana in aprilie 2011", a declarat premierul Emil Boc, in cadrul unei emisiuni televizate.
Sistemul de pensii este sustinut in 2011 cu 13,9 miliarde de lei de la bugetul de stat, insa daca nu s-ar fi facut reforma pensiilor si nu s-ar fi renuntat la vechea formula cu punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie aceasta suma s-ar fi ridicat la 21,5 miliarde de lei, a mai spus seful Executivului, citat de Agerpres.
Emil Boc a argumentat ca, dincolo de diversele interpretari, declaratia de miercuri a ministrului Muncii, Ioan Botis, ca sistemul de pensii din Romania este de tip piramidal, nu reprezinta un lucru nou, ci arhicunoscut, anume ca trebuie o baza mai larga de contributori la fondul de pensii:
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
„A spus ca daca nu vom avea suficienti contributori la bugetul de pensii, evident ca vom avea probleme cu sustinerea sistemului de pensii pe termen mediu si lung Nu este un lucru nou, este un lucru pe care il stim cu totii ca trebuie sa avem o baza mult mai larga de contributori”.