OFICIAL! OUG nr.66/2022 pentru completarea Legii nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor. Ce se modifica?

legea nr 16/2017legea detasarii transnationaleOUG 66/2022
OFICIAL! OUG nr.66/2022 pentru completarea Legii nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor. Ce se modifica?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 

Ordonanta de urgenta nr. 66/2022 pentru completarea Legii nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 476 din 12 mai 2022.
 
Art. I. — Dupa articolul 27 din Legea nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 196 din 21 martie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 27^1, cu urmatorul cuprins: 
 
"Art. 27^1 - (1) In cadrul lanturilor de subcontractare in care contractantul si subcontractantul sunt stabiliti pe teritoriul Romaniei, pentru activitatile prevazute in anexa, contractantul caruia intreprinderea ii este subcontractant direct raspunde in solidar cu aceasta sau in locul sau pentru drepturile salariale nete restante aferente salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru domeniul constructiilor.
 
(2) In situatia in care subcontractantul direct nu isi executa obligatia de plata a salariului prevazuta in contractul individual de munca, in termen de 30 de zile de la data neindeplinirii acestei obligatii, salariatul are dreptul sa solicite contractantului plata doar pentru drepturile salariale nete restante aferente salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru domeniul constructiilor.
(3) Subcontractantul are obligatia de a plati salariatului diferenta dintre suma primita de catre acesta de la contractant si suma aferenta acoperirii integrale a drepturilor salariale cuvenite, precum si obligatia de a retine si plati impozitul si contributiile sociale aferente drepturilor salariale, in conditiile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Raspunderea mentionata la alin. (1) se limiteaza la drepturile salariale cuvenite in temeiul relatiei contractuale dintre contractant si subcontractantul direct al acestuia.
(5) Contractantul este exonerat de orice raspundere daca face dovada ca a achitat subcontractantului toate obligatiile contractuale scadente aferente".
 
Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna
Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Diurna legala in Romania si in strainatate”!
Evitati reincadrarea de catre ANAF a diurnei ca venit salarial, detalii aici >>>
 
Concret, actul normativ reglementeaza masuri pentru protejarea si sprijinirea salariatilor angajatorilor nationali care subcontracteaza servicii, in ceea ce priveste acordarea drepturilor salariale rezultate in cadrul prestarii categoriilor de servicii prevazute in anexa la Legea nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Astfel, prin prezentul act normativ se reglementeaza, in mod similar cu situatia legiferata in cazul detasarii transnationale, raspunderea contractantului caruia intreprinderea ii este subcontractant direct privind raspunderea in solidar cu aceasta sau in locul sau pentru drepturile salariale nete restante aferente salariului brut pe tara garantat in plata, cu mentinerea in sarcina subcontractantuluia obligatiei de plata a diferentei datorate salariatului pana la acoperirea integrala a drepturilor salariale cuvenite acestuia potrivit contractului individual de munca, precum si a sumelor privind plata contributiilor asigurarilor sociale aferente, se specifica in Nota de fundamentare.
 
Aceste elemente vizeaza un interes public si constituie o situatie extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amanata si impune adoptarea de masuri imediate pentru restabilirea unui regim de concurenta loiala si asigurarea unui tratament juridic nediferentiat pentru salariatii nationali fata de cei care presteaza servicii transfrontalier, precum si reglementarea unor masuri privind relatiile de munca, pe calea ordonantei de urgenta. Neluarea acestor masuri urgente, cu caracter exceptional, ar aduce grave prejudicii cu efecte pe termen lung in special asupra salariatilor si asupra bugetului de stat, in general.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea nr 16/2017legea detasarii transnationaleOUG 66/2022

Data aparitiei: 13 Mai 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

OFICIAL! OUG nr.66/2022 pentru completarea Legii nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor. Ce se modifica? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]