Raport Comisia Europeana in ce priveste coruptia

comisia europeanaraport coruptieabuz de puteremita
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Coruptia ramane o problema majora in tarile Uniunii Europene, ba chiar se pare ca a crescut in ultimii trei ani, conform sondajului Eurobarometru dat astazi publicitatii de Comisie. Din datele obtinute reiese ca aproape trei sferturi din europeni continua sa considere coruptia drept o problema grava si sunt de parere ca ea este prezenta la toate nivelurile de guvernare. Opt procente din respondenti afirma ca li s-a cerut sau sugerat sa dea mita in ultimul an.

"Observam cu dezamagire ca rezultatele concrete in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei in Uniunea Europeana raman nesatisfacatoare. De cate ori nu am spus ca a venit timpul sa actionam? Cetatenii europeni se asteapta la masuri decisive din partea guvernelor nationale. Ar cam fi timpul ca acestea sa fie adoptate", a declarat Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.
    
Coruptia continua sa fie una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta Europa. Prezenta sub forme si in domenii care difera de la un stat membru la altul, coruptia afecteaza intreaga UE, printre efecte numarandu-se reducerea investitiilor, blocarea functionarii corecte a pietei interne si impactul negativ asupra finantelor publice. Se estimeaza ca fenomenul coruptiei costa economia UE aproximativ 120 de miliarde de euro pe an.
    
"Coruptia este o boala care distruge o tara din interior, subminand increderea in institutiile democratice, erodand responsabilitatea conducerii politice si facand jocul gruparilor de criminalitate organizata. Coruptia nu poate fi combatuta cu succes decat daca exista vointa si angajament la toate nivelurile de guvernare si de decizie", a declarat Cecilia Malmstrom.

In iunie anul trecut, Comisia Europeana a adoptat un pachet anticoruptie, prin care se solicita ca fenomenul coruptiei sa beneficieze de o atentie sporita in toate politicile relevante ale UE (a se vedea IP/11/678 si MEMO/11/376). De asemenea, a fost instituit un mecanism specific al UE de monitorizare si de evaluare, si anume un raport anticoruptie al UE, in care va fi prezentata in mod clar situatia eforturilor intreprinse in toate cele 27 de state membre ale UE pentru combaterea coruptiei. Primul raport este prevazut pentru 2013.

In curand, Comisia va prezenta o serie de propuneri legislative privind, in special, confiscarea bunurilor obtinute din infractiuni, reforma normelor aplicabile in materie de achizitii publice, realizarea unor statistici mai avansate privind activitatea infractionala si consolidarea politicii antifrauda la nivel european.

Context

Sondajul Eurobarometru a fost realizat in cele 27 de state membre ale UE in septembrie 2011. Principalele constatari sunt urmatoarele:

-    majoritatea europenilor (74 %) considera coruptia ca fiind o problema majora in tara lor. Aproape jumatate dintre europeni (47 %) cred ca nivelul coruptiei din tara lor a crescut in ultimii trei ani;
-    majoritatea europenilor considera ca institutiile locale (76 %), regionale (75 %) si nationale (79 %) sunt atinse de coruptie;
-    europenii considera ca mita si abuzul de putere sunt fenomene intalnite in toate sferele serviciilor publice. Cel mai probabil sa fie implicati in astfel de activitati sunt politicienii nationali (57 %) si functionarii responsabili de atribuirea contractelor in cadrul licitatiilor publice (47 %);
-    in opinia a 40 % dintre europeni, o relatie prea stransa intre mediul de afaceri si politica contribuie la coruptie. Printre factorii care contribuie la coruptie se numara lipsa de actiune din partea politicienilor (36 %) si lipsa de transparenta in modul in care sunt cheltuite fondurile publice (33 %). Cea mai mare parte (68 %) nu considera ca exista un grad suficient de transparenta si de control in ceea ce priveste finantarea partidelor politice;
-    majoritatea europenilor (70 %) sunt de parere ca fenomenul coruptiei este inevitabil si ca a existat dintotdeauna. Doi din trei europeni (67 %) considera coruptia ca facand parte din cultura de afaceri a tarii lor;
-    majoritatea europenilor (67 %) considera ca nu sunt afectati personal de coruptie in viata lor de zi cu zi. Doar o mica parte (29 %) afirma ca sunt afectati personal. Numarul europenilor carora li s-a cerut sau sugerat sa dea mita in cursul anului trecut este chiar mai mic (8 %);
-    confruntati cu un caz de coruptie, europenii inclina cel mai mult sa aiba incredere in politie (42 %) si in sistemul judiciar (41 %) si cel mai putin in reprezentantii politici (6 %), pentru gasirea unei solutii.


Sursa: Comisia Europeana



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
comisia europeanaraport coruptieabuz de puteremita

Data aparitiei: 16 Februarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Raport Comisia Europeana in ce priveste coruptia Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Raport Comisia Europeana in ce priveste coruptia

Mai multe articole despre raport coruptie
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]