Asa se face ca Romania, in perioada 1995 - 2017, a redus costurile fiscale, alaturi de Belgia, Italia sau Japonia, pe fondul perspectivelor negative privind natalitatea, reiese dintr-un studiu publicat recent de Federatia Internationala a Administratorilor de Fonduri de Pensii (FIAP), citat de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
In cei 12 ani, in 76 de tari a crescut contributia la sistemul public de pensii (Franta, Norvegia, Portugalia, Rusia etc.), in 55 de tari s-a majorat pragul varstei de pensionare (Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie etc.).
De asemenea, exista 60 de tari care au ajustat pachetul de beneficii pentru pensionari, pentru a putea diminua poverile fiscale (Belgia, Brazilia, Italia, Japonia, Olanda, Marea Britanie, Romania etc.).
Majorarea varstei de pensionare la sistemul public de pensii, o masura des intalnita
Portal Codul Muncii
40 Modele de Regulament Intern
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Masurile principale la care au recurs statele mentionate au vizat cresterea contributiilor si majorarea varstei de pensionare la sistemul public de pensii, dar si inghetarea pensiilor in plata sau chiar ajustarea formulei de calcul a acestora, pentru a le incetini cresterea pe viitor si a face economii la buget.
Aceste decizii au fost luate si ca urmare a crizei economice, a reducerii natalitatii si a cresterii sperantei de viata.
In Romania, masurile de ajustare a sistemului public de pensii se refera la: cresterea graduala a varstei de pensionare la 65 de ani (barbati) si la 63 de ani pana in 2030 (femei), cresterea stagiului de cotizare pana la 35 de ani, in cazul barbatilor, si 30 de ani, la femei, precum si inghetarea pensiilor de stat in mai multe etape in perioada 2010-2016.
Trendul global de imbatranire a populatiei continua, 51 de state se vor confrunta si cu reducerea acesteia, Romania plasandu-se intre statele cu cea mai accentuata reducere a populatiei in urmatoarele decenii. Ca urmare, in Romania, ca in multe state ale lumii, sistemul public de pensii nu mai poate sa asigure de unul singur pensii adecvate generatiilor viitoare de romani.
"Ca raspuns la toate aceste probleme demografice, Romania a introdus in anii 2007-2008, sub indrumarea institutiilor internationale, fondurile private de pensii: Pilonul II obligatoriu si Pilonul III facultativ. Cele mai recente cercetari independente, precum cele citate anterior, confirma ca motivele pentru care a fost aplicata reforma pensiilor private nu doar ca nu s-au rezolvat de la sine, ci chiar s-au acutizat in ultimii ani", mai precizeaza reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Valoarea medie a unui cont de pensie privata a fost de 5.587 lei in septembrie 2017
Vesti bune pentru cei care contribuie la Pilonul II de pensii, in contextul in care valoarea unui astfel de cont a crescut, comparativ cu decembrie 2016.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) aduce la cunostinta opiniei publice cateva repere cu privire la evolutia pietei pensiilor private in primele noua luni ale anului 2017...citeste mai multe despre pilonul II de pensii aici >>>
Sursa: Agerpres