Angajatorii vor putea oferi salariatilor tichete pentru activitati CASNICE. Cand va intra in vigoare masura?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
12 Mai 2022
12 Mai 2022
Mara Dobrin
Mara Dobrin
tichete pentru activitati casnicelegea prestatorului casnictichete 15 lei activitati casnice
Angajatorii vor putea oferi salariatilor tichete pentru activitati CASNICE. Cand va intra in vigoare masura?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru salariati, in contextul in care un nou tip de tichete va intra in vigoare, incepand cu 2024. Vorbim despre tichetele pentru activitati casnice, despre care s-a tot discutat in ultima vreme.
 
Concret, este vorba despre reglementarea legii prestatorului casnic si a drepturilor de care vor beneficia acestia, conform  Legii 111/2022 (M.O. 402 din 27aprilie 2022). 
 
Asadar, persoanele fizice care desfasoara activitati casnice (curatenie, gatit, ingrijire animale de companie) in casele altor persoane vor fi platite cu tichete de munca de la 1 ianuarie 2024.
 
"Prin activitate casnica se intelege munca realizata in folosul unei gospodarii de catre o persoana fizica, care are capacitate de munca si care desfasoara activitati casnice ocazionale la domiciliu sau intr-o gospodarie in schimbul unei remuneratii acordata exclusiv sub forma de tichete de activitati casnice", se poate vedea in expunerea de motive a legii.
 

Tichete pentru activitati casnice in valoare de 15 lei

 
Valoarea nominala a unui tichet de activitati casnice este de 15 lei, iar prestatorul casnic beneficiaza de o reducere la calculul venitului net, respectiv aplicarea impozitului pe venit si a contributiei de asigurari sociale, datorata bugetului asigurarilor sociale de stat. Astfel, baza de calcul la care se aplica cota impozitului pe venit, dar si baza de calcul pentru cota contributiei de asigurari sociale este de 50% din valoarea nominala a tichetului de activitati casnice. In acest fel, 17,53 % din valoarea nominala a tichetului de activitati casnice reprezinta contributia de asigurari sociale si impozitul pe venit, respectiv 2,63 lei. Regimul fiscal aplicabil tichetelor de activitati casnice este derogatoriu de la prevederile generale ale Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Va informam ca lucratorii casnici vor datora impozit pe venit si CAS pentru tichetele pe care vor trebui sa le schimbe in bani la agentiile de ocupare a fortei de munca, precum si a municipiului Bucuresti, respectiv la agentiile locale si punctele de lucru ale acestora, la punctele de acces ale furnizorului de serviciu universal sau prin platforma online.
 
Prestatorul casnic nu are calitatea de contribuabil/platitor de venit la sistemul de asigurari sociale de sanatate, avand posibilitatea de a de a se asigura optional potrivit prevederilor art. 180 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, dobandind astfel calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate.
 
De asemenea, beneficiarul casnic care a achizitionat si utilizat intr-un an calendaristic un numar de cel putin 600 de tichete de activitati casnice poate beneficia gratuit, la cerere, in anul urmator, de 50 de tichete de activitati casnice, acordate de agentiile pentru ocuparea fortei de munca din bugetul asigurarilor pentru somaj, in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie. Aceste tichete de activitati casnice nu genereaza venit impozabil pentru beneficiarii casnici si nu se includ in baza de calcul la verificarea incadrarii in plafonul prevazut la art. 170 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. 
 

Angajatorii vor putea oferi salariatilor tichete pentru activitati casnice 

 
Angajatorii vor avea posibilitatea sa acorde salariatilor sub forma de prima sau bonus, in afara de salariul de baza stabilit, tichete de activitati casnice, suportand valoarea nominala a acestora, in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de stat sau, dupa caz, in bugetele locale, pentru unitatile din domeniul bugetar, si in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat, dupa caz. Numarul de tichete si peridiocitatea acordarii acestora se stabileste de angajatori impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor. Tichetele de activitati casnice achizitionate de angajatori se emit de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca cu indicarea numelui, prenumelui si codului numeric personal ale salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul de activitati casnice, in calitate de beneficiar casnic si se elibereaza de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca in raza carora acestia isi au sediul/sediul social sau punctul de lucru. 
 
Practic, angajatorii care ofera tichete de masa, cadou, etc in momentul de fata sunt aceiasi care vor putea oferi tichete pentru activitati casnice, incepand cu 2024, potrivit Legii 111/2022.
 
Salariatii care primesc tichete de activitati casnice sub forma de prima sau bonus de la angajator datoreaza impozit pe venit pentru acestea. Pentru remuneratia platita prestatorului casnic sub forma de tichete de activitati casnice sau pentru tichetele de activitati casnice acordate salariatilor sub forma de bonus sau prima, beneficiarul si angajatorul nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca.
 
Este demn de precizat ca angajatorii care achizitioneaza si acorda intr-un an calendaristic un numar de cel putin 600 de tichete de activitati casnice pentru acelasi salariat pot solicita gratuit, in anul urmator, un numar de 50 de tichete de activitati casnice inmultit cu numarul salariatilor pentru care au achizitionat si acordat cel putin 600 de tichete in anul anterior si pe care le pot acorda oricarui salariat pentru care transmite datele personale de identificare in vederea personalizarii acestora la rubrica dedicata beneficiarului casnic.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]