Angajatorii vor putea oferi salariatilor tichete pentru activitati CASNICE. Cand va intra in vigoare masura?

tichete pentru activitati casnicelegea prestatorului casnictichete 15 lei activitati casnice
Angajatorii vor putea oferi salariatilor tichete pentru activitati CASNICE. Cand va intra in vigoare masura?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru salariati, in contextul in care un nou tip de tichete va intra in vigoare, incepand cu 2024. Vorbim despre tichetele pentru activitati casnice, despre care s-a tot discutat in ultima vreme.
 
Concret, este vorba despre reglementarea legii prestatorului casnic si a drepturilor de care vor beneficia acestia, conform  Legii 111/2022 (M.O. 402 din 27aprilie 2022). 
 
Asadar, persoanele fizice care desfasoara activitati casnice (curatenie, gatit, ingrijire animale de companie) in casele altor persoane vor fi platite cu tichete de munca de la 1 ianuarie 2024.
 
"Prin activitate casnica se intelege munca realizata in folosul unei gospodarii de catre o persoana fizica, care are capacitate de munca si care desfasoara activitati casnice ocazionale la domiciliu sau intr-o gospodarie in schimbul unei remuneratii acordata exclusiv sub forma de tichete de activitati casnice", se poate vedea in expunerea de motive a legii.
 

Tichete pentru activitati casnice in valoare de 15 lei

 
Valoarea nominala a unui tichet de activitati casnice este de 15 lei, iar prestatorul casnic beneficiaza de o reducere la calculul venitului net, respectiv aplicarea impozitului pe venit si a contributiei de asigurari sociale, datorata bugetului asigurarilor sociale de stat. Astfel, baza de calcul la care se aplica cota impozitului pe venit, dar si baza de calcul pentru cota contributiei de asigurari sociale este de 50% din valoarea nominala a tichetului de activitati casnice. In acest fel, 17,53 % din valoarea nominala a tichetului de activitati casnice reprezinta contributia de asigurari sociale si impozitul pe venit, respectiv 2,63 lei. Regimul fiscal aplicabil tichetelor de activitati casnice este derogatoriu de la prevederile generale ale Legii nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Va informam ca lucratorii casnici vor datora impozit pe venit si CAS pentru tichetele pe care vor trebui sa le schimbe in bani la agentiile de ocupare a fortei de munca, precum si a municipiului Bucuresti, respectiv la agentiile locale si punctele de lucru ale acestora, la punctele de acces ale furnizorului de serviciu universal sau prin platforma online.
 
Prestatorul casnic nu are calitatea de contribuabil/platitor de venit la sistemul de asigurari sociale de sanatate, avand posibilitatea de a de a se asigura optional potrivit prevederilor art. 180 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, dobandind astfel calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate.
 
De asemenea, beneficiarul casnic care a achizitionat si utilizat intr-un an calendaristic un numar de cel putin 600 de tichete de activitati casnice poate beneficia gratuit, la cerere, in anul urmator, de 50 de tichete de activitati casnice, acordate de agentiile pentru ocuparea fortei de munca din bugetul asigurarilor pentru somaj, in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie. Aceste tichete de activitati casnice nu genereaza venit impozabil pentru beneficiarii casnici si nu se includ in baza de calcul la verificarea incadrarii in plafonul prevazut la art. 170 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. 
 

Angajatorii vor putea oferi salariatilor tichete pentru activitati casnice 

 
Angajatorii vor avea posibilitatea sa acorde salariatilor sub forma de prima sau bonus, in afara de salariul de baza stabilit, tichete de activitati casnice, suportand valoarea nominala a acestora, in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de stat sau, dupa caz, in bugetele locale, pentru unitatile din domeniul bugetar, si in limitele sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul de venituri si cheltuieli aprobat, dupa caz. Numarul de tichete si peridiocitatea acordarii acestora se stabileste de angajatori impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor. Tichetele de activitati casnice achizitionate de angajatori se emit de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca cu indicarea numelui, prenumelui si codului numeric personal ale salariatului care este in drept sa utilizeze tichetul de activitati casnice, in calitate de beneficiar casnic si se elibereaza de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca in raza carora acestia isi au sediul/sediul social sau punctul de lucru. 
 
Practic, angajatorii care ofera tichete de masa, cadou, etc in momentul de fata sunt aceiasi care vor putea oferi tichete pentru activitati casnice, incepand cu 2024, potrivit Legii 111/2022.
 
Salariatii care primesc tichete de activitati casnice sub forma de prima sau bonus de la angajator datoreaza impozit pe venit pentru acestea. Pentru remuneratia platita prestatorului casnic sub forma de tichete de activitati casnice sau pentru tichetele de activitati casnice acordate salariatilor sub forma de bonus sau prima, beneficiarul si angajatorul nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca.
 
Este demn de precizat ca angajatorii care achizitioneaza si acorda intr-un an calendaristic un numar de cel putin 600 de tichete de activitati casnice pentru acelasi salariat pot solicita gratuit, in anul urmator, un numar de 50 de tichete de activitati casnice inmultit cu numarul salariatilor pentru care au achizitionat si acordat cel putin 600 de tichete in anul anterior si pe care le pot acorda oricarui salariat pentru care transmite datele personale de identificare in vederea personalizarii acestora la rubrica dedicata beneficiarului casnic.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete pentru activitati casnicelegea prestatorului casnictichete 15 lei activitati casnice

Data aparitiei: 12 Mai 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorii vor putea oferi salariatilor tichete pentru activitati CASNICE. Cand va intra in vigoare masura? Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]