Editorial, 09.04.2009 - Gabriela Chirazof
Desfasor o activitate independenta ca si consultant fiscal. Trebuie sa ma asigur in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale? Daca nu ma asigur ce risc sa mi intample?
Raspuns: Potrivit dispozitiilor art. 5 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, in sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente.
In categoria "persoane autorizate sa desfasoare activitati independente" se incadreaza urmatoarele persoane:
- expert contabil;
- contabil autorizat;
- consultant de plasament in valori mobiliare;
- medic;
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
- farmacist;
- medic veterinar;
- psiholog cu drept de libera practica;
- notar public;
- auditor financiar;
- practician in reorganizare si lichidare;
- persoane autorizate sa realizeze si sa verifice lucrarile de specialitate din domeniul cadastrului, geodeziei si cartografiei;
- expert tehnic;
- urbanist;
- restaurator;
- persoane autorizate sa furnizeze servicii publice conexe actului medical;
- consilier in proprietate industriala;
- expert criminalist;
- executor judecatoresc;
- arhitect;
- traducator autorizat;
- consultant fiscal;
- broker;
- oricare alte persoane care realizeaza venituri din practicarea unor profesii reglementate, desfasurata in mod independent, in conditiile legii, precum si persoanele care realizeaza venituri din practicarea unei meserii.
Toate aceste persoane (care au cel putin varsta de 18 ani) sunt obligate sa se asigure pe baza declaratiei de asigurare. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaratia de asigurare.
Nu aveti obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare daca, pe langa desfasurarea activitatii de consultant, beneficiati de una dintre categoriile de pensii prevazute de Legea pensiilor nr. 19/2000 sau daca va regasiti in situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) pct. I, II si III din aceasta lege.
Declaratia de asigurare se depune, personal sau pot fi transmise prin posta, cu confirmare de primire, in termen de 30 de zile de la data incadrarii in situatia respectiva la casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau de resedinta.
Nedepunerea la termen a declaratiei de asigurare constituie contraventie daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni. Contraventia de nedepunere la termen a declaratiei de asigurare se sanctioneaza cu amenda de la 1500 lei la 5000 lei.
_____________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana! Click aici.
_____________________________________________