Completati corect adeverinta vechime salariat. Ce pasi trebuie urmati?

completare adeverintaadeverinta vechime in muncaindemnizatie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ce priveste adeverinta de vechime in munca la incetarea contractului de munca, in cazul lunilor in care salariatul a avut concediu medical si deci drepturile salariale au fost mai mici fata de salariul de baza, la rubrica Total drepturi cuvenite/luna stabilim daca se trec drepturile rezultate din calculul concediului medical, la care se adauga si sporuri, comisioane, dupa caz. Daca s-ar completa rubrica Total drepturi cuvenite/luna cu salariul brut mentionat in ReviSal, aceasta rubrica ar fi incorecta/denaturata?
 
 
Raspunsul specialistului:
 
Potrivit art. 34 alin.(5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorul este obligat sa ii elibereze salariatului, la incetarea contractului individual de munca, o adeverinta de vechime in munca. Acest document este insotit, de regula, de un extras din Revisal.
 
Astfel, legiuitorul stabileste ca la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
 
Totodata, potrivit art. 7 alin.(5) si (6) din HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, la incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.
 
Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri (art.160 din Codul muncii).
 
La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Ca atare, in opinia noastra, adeverinta intocmita de angajator trebuie sa inscrie elementele cerute de lege si sa cuprinda si eventualele modificari (suspendari, modificari ale CIM) intervenite in perioada desfasurarii activitatii respectivului salarial la angajator.
 
In aceste conditii, apreciem ca in adeverinta trebuie inscris salariul, inclusiv sporurile care intra in calculul punctajului mediu anual, si nu cuantumul indemnizatiei aferenta concediului medical, acest ultim aspect rezultand din declaratia individuala de asigurat.   

 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
completare adeverintaadeverinta vechime in muncaindemnizatie

Data aparitiei: 30 Decembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Completati corect adeverinta vechime salariat. Ce pasi trebuie urmati? Nota: 4 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]