Specialistii raspund: Concediul fara plata constituie vechime in munca si in serviciu?

28 Ianuarie 2014
28 Ianuarie 2014
concediu crestere copilvechime in muncaconcediu fara plata vechime in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam mai jos situatia unei salariate care a optat pentru concediu de crestere copil pana la varsta de 2 ani si solicita concediu fara plata in temeiul art. 41 alin. (2) si alin. (5) din Norma metodologica de aplicare a prevederilor OUG 111/2010. Salariata in cauza beneficiaza de prevederile art. 22 alin. (2) (perioada de concediu fara plata constituie vechime in munca si in serviciu), avand in vedere faptul ca art. 6 alin. (1) din OUG 111/2010 face referire doar la persoanele care au cerut concediu de crestere copil pana la varsta de 1 an?

Conform Art. 6 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificati de Legea 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au solicitat concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara, au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

Avand in vedere acest fapt, numai persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 1 an si indemnizatia aferenta au dreptul sa solicite concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 1 ani.

Conform art. 22 alin (2) din acelasi act normativ, se prevede ca perioada concediului pentru cresterea copilului constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se poate avea in vedere la stabilirea drepturilor care se acorda in raport cu acestea.

Art. 4 indice 1 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2011 aprobate prin HG 52/2011
, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

Astfel, persoana indreptatia care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate solicita concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri ce vor fi impozitate.

Mai mult, conform alin. (5) din articol, se prevede ca in situatia in care persoana indreptatita opteaza la concediu fara plata, cererea pentru acordarea acestuia se depune si se inregistreaza la angajator. In aceasta perioada se aplica prevederile art. 21 alin. (3) si art. 22 din ordonanta de urgenta.

Asadar, in  perioada in care persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului opteaza la concediul fara plata astfel cum rezulta din dispozitiile legale, se aplica corespunzator inclusiv prevederile art. 22 alin. (2) din ordonanta de urgenta.

O interpretare ar putea fi aceea ca perioada in care persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului opteaza la concediul fara plata constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea. Insa, consider ca se poate retine si opinia potrivit careia de beneficiul acestor dispozitii legale nu se bucura salariata care a optat pentru concediu crestere copil in varsta de pana la varsta de 2 ani avand in vedere ca art. 6 alin. (1) din OUG 111/2010
face referire doar la persoanele care au solicitat concediu crestere copil pana la varsta de 1 an.

Dupa cum se observa, redactarea acestor prevederi legale din ordonanta de urgenta este ambigua, lasand loc la diferite interpretari. Totodata normele metodologice de aplicare ale ordonantei de urgenta nu clarifica modalitatea de aplicare a acestei dispozitii legale.


Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]