Libera circulatie a lucratorilor: O noua directiva imbunatateste aplicarea drepturilor lucratorilor

libera circulatie a lucratorilorlucratori uelucratori libera circulatie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Consiliul de Ministri al UE a adoptat o directiva in vederea asigurarii unei aplicari mai bune la nivel national a dreptului cetatenilor UE de a lucra intr-un alt stat membru, conform anuntului Comisiei Europene.

Statele membre au la dispozitie doi ani pentru a transpune directiva in legislatia nationala.            
Directiva are ca principal obiectiv eliminarea din calea liberei circulatii a lucratorilor obstacolele existente, precum lipsa de informare a angajatorilor din sectorul public si din cel privat cu privire la normele UE si dificultatile cu care se confrunta cetatenii mobili atunci cand solicita obtinerea de informatii si asistenta in statul membru-gazda. In vederea eliminarii acestor obstacole si pentru a preveni discriminarea, directiva va impune statelor membre sa asigure:

- unul sau mai multe organisme la nivel national care sa acorde sprijin si asistenta juridica lucratorilor migranti din UE in ceea ce priveste respectarea drepturilor acestora;
- protectie juridica eficace a drepturilor (inclusiv, de exemplu, protectie impotriva victimizarii pentru lucratorii migranti din UE care doresc sa isi exercite drepturile ); si
- informatii usor accesibile, in mai multe limbi ale UE, cu privire la drepturile lucratorilor migranti si ale persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca din UE.
-De aceste norme vor beneficia atat lucratorii mobili, cat si angajatorii, care vor fi mai bine informati atunci cand angajeaza persoane dintr-o alta tara a UE.

 László Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a declarat: „Apreciez in mod deosebit aprobarea de astazi a directivei, care vine la mai putin de un an de la prezentarea propunerii de catre Comisie. Este o veste buna pentru toti cei care doresc sa lucreze sau care lucreaza deja intr-un alt stat membru. Dorinta de a lucra sau nu intr-o alta tara a UE tine de alegerea personala a fiecarui om, insa aceste noi norme asigura o mai buna informare a tuturor cu privire la drepturile lucratorilor mobili. Putem astfel contribui la facilitarea mobilitatii in cadrul pietei fortei de munca din UE.”

Printre practicile discriminatorii cel mai des intalnite se numara:

-conditii de recrutare diferite
-conditii de nationalitate pentru accesul la anumite posturi
-conditii de lucru diferite in practica (precum remunerarea, perspectivele de cariera si gradul)
-probleme legate de accesul la prestatiile sociale, care /fac obiectul unor conditii mai usor de indeplinit de catre resortisantii statului respectiv decat de alti cetateni ai UE (de exemplu, conditiile privind resedinta)
-faptul ca experienta si calificarile profesionale dobandite in alte state membre nu sunt luate in considerare sau sunt luate in considerare in mod diferit.



sursa: Comisia Europeana

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
libera circulatie a lucratorilorlucratori uelucratori libera circulatie

Data aparitiei: 15 Aprilie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Libera circulatie a lucratorilor: O noua directiva imbunatateste aplicarea drepturilor lucratorilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]