Membru in comisia electorala - repaus saptamanal versus zi libera platita

Ioana Pavel
Ioana Pavel
29 Mai 2024
29 Mai 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
repaus saptamanalzi libera platitatimpul de lucru
Membru in comisia electorala - repaus saptamanal versus zi libera platita
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Va rugam sa ne oferiti punctul dvs. de vedere cu privire la acordarea zilei libere conform OUG 21/2024. In situatia in care un angajat este programat sa lucreze in data de 9 si 10 iunie (9 iunie participa ca membru in comisia de votare), cum pontam ziua de 9 iunie, in conditiile in care va primi zi libera in data de 10 iunie conform OUG, cand salariatul este programat sa lucreze? Dar in cazul in care salariatul este programat sa lucreze in data de 9 iunie si primeste repaus saptamanal in data de 10 iunie, mai acordam ziua libera conform OUG 21/2024?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Indiferent de organizarea timpului de lucru angajatorul are obligatia sa respecte repausul saptamanal.
 
Lucrarea Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii, detalii AICI >>>
 
Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica. Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, in cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
 
In OUG 21/2024 privind unele masuri pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru membrii din Romania in parlamentul European din anul 2024 si a alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale din anul 2024, la art. 22 alin. (9) se prevede astfel:
 
(9) Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare din tara si operatorii de calculator ai acestora au dreptul sa primeasca, la cerere, o zi libera platita de la locul de munca, in ziua urmatoare zilei votarii, pe baza adeverintei eliberate in acest sens de catre biroul electoral de circumscriptie judeteana, biroul electoral de circumscriptie al sectorului municipiului Bucuresti sau Autoritatea Electorala Permanenta, dupa caz.
 
Astfel, membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare din tara au dreptul sa primeasca la cerere o zi libera platita de la locul de munca, in ziua urmatoare datei votarii, pe baza adeverintei eliberate in acest sens de catre biroul electoral judetean, biroul electoral al sectorului municipiului Bucuresti sau Autoritatea Electorala Permanenta, dupa caz.
 
Asadar, salariatul membru in cadrul Biroul Electoral care lucreaza sambata iar duminica, 9 iunie, face parte din comisia de votare la cererea acestuia are dreptul sa primeasca o zi libera platita de la locul de munca, in ziua urmatoare datei votarii, respectiv in ziua de 10 iunie.
 
In concluzie, salariatul pentru ca a lucrat sambata si nu a beneficiat de repaus saptamanal in saptamana 3-9 iunie, avand in vedere ca face parte din comisia electorala are dreptul sa primeasca la cerere o zi libera platita de la locul de munca, in ziua urmatoare datei votarii, respectiv in ziua de 10 iunie, pe baza adeverintei eliberate in acest sens de catre biroul electoral judetean, biroul electoral al sectorului municipiului Bucuresti sau Autoritatea Electorala Permanenta, dupa caz.
 
Astfel, salariatul in ziua de luni 10 iunie nu va avea un simplu repaus saptamanal ci va avea o zi libera platita de la locul de munca.
 
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre specialistii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la experti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]