Incheierea contractului individual de munca prin utilizarea semnaturii electronice. Opinia specialistului

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
26 Octombrie 2020
26 Octombrie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
contract de munca electroniccontract electronicsemnatura electronica
Incheierea contractului individual de munca prin utilizarea semnaturii electronice. Opinia specialistului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O veste buna pentru angajatori si angajati vine sub forma unui proiect de reglementare a posibilitatii de a se incheia contractele individuale de munca prin utilizarea semnaturii electronice calificate.
 
Mai mult, se reglementeaza posibilitatea de a se intocmi si semna, prin utilizarea semnaturii electronice calificate, a tuturor inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca rezultate la incheierea contractului individual de munca, pe parcursul executarii acestuia sau la incetarea contractului.
 
Este o masura necesara pe piata muncii, solicitata de angjatori, o oportunitate de adaptare a relatiilor de munca la realitatile socio-economice si tehnologice actuale si care ofera raspuns la multe intrebari pe care angajatorii si le-au pus in legatura cu posibilitatea de a utiliza semnatura electronica calificata in relatiile de munca.
 
Dar ce se reglemeneaza in mod concret?
 
1. Posibilitatea ca partile sa poata opta sa utilizeze la incheierea contractului individual de munca/actului aditional la contract, dupa caz, semnatura electronica calificata, insotita de marca temporalasi emisa de un furnizor de servicii de incredere calificat.
 
2. Partile pot opta pentru utilizarea semnaturii electronice calificate pentru intocmirea tuturor inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca rezultate la incheierea contractului individual de munca.
 
3. Posibilitatea de a se arhiva documentele de catre angajator in arhive electronice care vor fi puse la dispozitia organelor de control competente la solicitarea acestora.
4. Posibilitatea ca angajatorul sa utilizeze semnatura electronica calificata, in raporturile cu institutiile publice la intocmirea inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca.
 
5. Forma scrisa a inscrisurilor ceruta de prezenta lege se consideraindeplinitasi dacainscrisul este intocmit in forma electronicasi este semnat cu semnatura electronica calificatainsotita de marca temporala emisa de un prestator de servicii autorizat.
 
De unde se poate obtine semnatura electronica calificata?
 
Angajatorul – o poate obtine de la un furnizor autorizat de servicii de certificare, in conditiile prevazute de Legea nr. nr.455/2001 privind semnatura electronica, cu completarile ulterioare.
 
Angajatorii institutii publice – pot obtine semnatura electronica fie de la la un furnizor autorizat de servicii de certificare, fie prin prin Serviciul de Telecomunicatii Speciale.
 
Angajatul – poate obtine semnatura electronica calificata prin solicitare directa la furnizorul de servicii acreditat sau prin intermediul angajatorului
 
Beneficiile utilizarii semnaturii electronice calificate in domeniul relatiilor de munca:
 
Posibilitatea de incheia, la distanta, prin mijloace electronice, contracte de munca, acte aditionale la acestea, dar si alte documente specifice derularii relatiilor de munca;
 
Eliminarea hartiilor si eficientizarea procesului de arhivare a documentelor de resurse umane: documentele exista doar in format electronic, circula mult mai rapid intre angajator si angajat, se arhiveaza doar in arhive electronice;
 
Imbunatatirea relationarii angajator/institutii publice prin utilizarea inscrisurilor semnate electronic.
 
 
Articol realizat de Adina Popescu, consilier juridic, pentru LegislatiaMuncii.ro
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]