Ministrul Muncii si Protectiei Sociale a emis in data de 19 noiembrie doua ordine prin care se actualizeaza Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) si se simplifica procedura de actualizare periodica la cererea utilizatorilor, ce urmeaza a fi transmise la presedintele Institutului National de Statistica in vederea semnarii. In urma acestui demers, au fost introduse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania 65 de noi ocupatii, dintre care 45 la cererea utilizatorilor si 20 ca urmare a preluarii unor ocupatii din Clasificarea Europeana a Aptitudinilor, Competentelor, Calificarilor si Ocupatiilor, care se regasesc in Registrul National al Calificarilor din Invatamantul Superior.
3 ocupatii au fost mutate dintr-o grupa de baza in alta grupa de baza corespunzatoare si alte 2 au fost redenumite conform cerintelor actuale ale pietei muncii. 15 dintre ocupatiile nou introduse tin de domeniile IT si digitalizare. Pe de alta parte, au fost eliminate din Clasificarea Ocupatiilor din Romania 62 de ocupatii care nu se mai practica. Acestea din urma vor fi insa introduse intr-o grupa reziduala, existand posibilitatea de a fi activate la cererea angajatorilor.
”Romania se dezvolta, iar piata muncii trebuie sa fie pregatita sa faca fata unei competitii internationale. Prin introducerea unor meserii ale viitorului si trecerea ocupatiilor care nu se mai practica intr-o grupa speciala, reziduala, am facut un prim pas pentru adaptarea fortei de munca la noile cerinte ale pietei. Este important, de asemenea, ca angajatorii sa fie incurajati sa se adreseze Ministerului Muncii pentru actualizarea permanenta a Clasificarii Ocupatiilor din Romania, atunci cand doresc introducerea unei noi ocupatii cerute pe piata, redenumirea celor care exista in COR sau eliminarea altora care nu se mai practica. Am flexibilizat mult procedura si am introdus noi termene, astfel incat cererile de actualizare a Clasificarii Ocupatiilor din Romania sa fie solutionate in maximum 20 de zile lucratoare. Toate aceste modificari sunt utile si necesare pentru ca, odata introdusa in COR o noua ocupatie, se vor putea organiza programe de formare si se vor putea standardiza calificarile, astfel incat sa existe forta de munca calificata in ocupatia ceruta pe piata muncii”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii.
Clasificarea Ocupatiilor din Romania se actualizeaza trimestrial sau ori de cate ori se impune, iar procedura de actualizare a fost simplificata pentru a veni in intampinarea utilizatorilor - agenti economici, administratia publica centrala si locala, unitati bugetare, indiferent de forma de proprietate, organizatiile patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatiile, asociatiile, persoanele fizice si juridice - care solicita introducerea, eliminarea, redenumirea sau mutarea unei ocupatii intr-o alta grupa:
- S-a introdus fisa descriptiva a ocupatiei care va ajuta utilizatorul in completarea descrierii ocupatiei;
- Au fost eliminate memoriul justificativ, studiile si analizele necesare pana acum pentru actualizarea la cerere;
- A fost realizat un model-tip al cererilor;
- In cazul noilor ocupatii care necesita aviz pentru a fi introduse in COR, Ministerul Muncii este cel caruia ii revine sarcina depunerii cererii si obtinerii avizului de la ministerul de resort sau, dupa caz, de la asociatiile profesionale / aviz consultativ emis de comitetul sectorial aferent ramurii de activitate sau de catre Asociatia Nationala a Comitetelor Sectoriale din Romania, fara a fi necesara implicarea utilizatorilor in aceasta procedura. Termenul prevazut pentru transmiterea cererii catre ministerul de resort este de doua zile lucratoare, raspunsul urmand a fi primit in termen de 5 zile lucratoare si comunicat apoi de catre Ministerul Muncii catre solicitant in termen de 10 zile lucratoare;
Va informam ca doar 15 dintre ocupatiile care de abia au fost introduse in COR sunt relationate cu domeniul IT, digital si alte ramuri conexe.
Ce alte ocupatii au mai fost introduse?
- degustator de cafea, barista, consilier de stat, specialist digitalizare, analist testare software consultant de securitate cibernetica.
Ce ocupatii dispar din COR?
Desigur ca ne referim la cele de care nu mai este nevoie, pe fondul unei cereri scazute sau a unor domenii care au disparut. Vorbim despre eliminarea unor ocupatii precum rasnitor smalt, topitor in si canepa sau confectioner tuburi cinescop.
Cererea de introducere a unei noi ocupatii depusa de angajator
- Daca cererea de introducere a unei noi ocupatii depusa de angajator se suprapune cu o ocupatie existenta in Clasificarea Europeana a Aptitudinilor, Competentelor, Calificarilor si Ocupatiilor (ESCO), aceasta va fi preluata in COR fara a mai fi nevoie de avize suplimentare;
- Prin exceptie, pentru introducerea in COR a unei profesii reglementate la nivel national, chiar daca aceasta este inclusa in ESCO, va fi necesara obtinerea avizului din partea ministerului de resort;
- A fost introdusa o noua reglementare potrivit careia, periodic, din 4 in 4 ani, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Institutul National de Statistica, pe baza unor analize ale pietei muncii, elimina din COR ocupatiile care nu se mai practica pe piata muncii, prin ordin comun al acestor institutii;
- S-a reglementat posibilitatea ca MMPS sa respinga cererile de introducere a ocupatiilor care contravin legii si bunelor moravuri;
- Cererile pentru actualizarea COR depuse de catre utilizatori la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale vor fi solutionate in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data inregistrarii acestora.
Documentele necesare introducerii, modificarii, eliminarii sau radierii unei ocupatii din COR pot fi depuse de catre solicitant la Ministerul Muncii atat in format letric, cat si prin e-mail, fiind acceptata semnatura electronica calificata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<