In acelasi sens, art. 9 stabileste ca persoanele fizice si juridice care detin sau pastreaza, potrivit prevederilor legale, carnete de munca sunt obligate sa le predea, in integralitate, caselor teritoriale de pensii, la termenele stabilite de catre acestea.
Asadar, obligatia de predare a carnetelor de munca este stabilita de textele legale citate in sarcina persoanelor fizice si juridice care detin aceste carnete. Or, daca carnetul de munca nu se afla in posesia angajatorului, acestuia nu ii revine obligatia de predare stabilita de H.G nr. 1768/2005.
Astfel, angajatorul ar putea fi sanctionat cu amenda prevazuta la art.11 din H.G nr. 1768/2005 numai daca detine carnetele de munca si nu le preda casei teritoriale de pensii.
Pe de alta parte, culpa angajatorului nu poate fi exclusa total avand in vedere nerespectarea dispozitiilor Legii nr.130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca.
Astfel, potrivit art. 2 alin. (1) din acest act normative, carnetele de munca ale salariatilor incadrati la angajatorii prevazuti la art. 1 se pastreaza si se completeaza de catre inspectoratele teritoriale de munca in a caror raza teritoriala isi are sediul angajatorul.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Codul muncii si Legea Dialogului Social
La solicitarea unor angajatori care au posibilitatea de a pastra si completa carnetele de munca ale salariatilor, inspectoratele teritoriale de munca pot aproba ca aceste operatiuni sa fie efectuate de catre acesti angajatori (art. 3 alin. (1).
Prin urmare, carnetele de munca se pastreaza de inspectoratele teritoriale de munca sau de catre angajatori in cazul prevazut la art. 3 alin. (1). Daca la data angajarii, salariatul nu prezinta carnetul de munca, acesta trebuie sa declare pe proprie raspundere ca i s-a intocmit carnet de munca precum si locul unde se afla acesta, de ex la fostul angajator. Aceasta declaratie trebuie prezentata la inspectoratul teritorial de munca si pastrata in copie la dosarul de personal al salariatului.
Daca o astfel de declaratie nu a fost data de salariat la data angajarii, ea trebuie data acum daca salariatul nu prezinta carnetul de munca.
Procedand astfel, angajatorul dovedeste ca nu se afla in posesia carnetului de munca al salariatului.