Concediu fara plata dupa CCC. Se poate efectua concedierea la 6 luni pentru desfiintarea locului de munca?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
27 Decembrie 2019
27 Decembrie 2019
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concediu fara platacrestere copilconcedieredesfiintarea unui post
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cadrul firmei, exista o salariata in concediu pentru crestere copil pana la 2 ani. In luna ianuarie 2020 trebuie sa revina pentru reinceperea activitatii ca urmare a implinirii de catre copil a varstei de 2 ani. Insa salariata nu doreste sa revina pentru reluarea activitatii si a anuntat ca doreste sa intre in concediu fara plata pana la 01.09.2020. 
 
Daca se doreste concedierea din cauza desfiintarii locului de munca, se poate efectua concedierea dupa 6 luni de la data cand copilul a implinit 2 ani sau dupa 6 luni de la data cand salariata reia activitatea dupa efectuarea concediului fara plata?
 
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010 este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
 
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respective 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7 alin. (1);
c) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului prevazut la art. 11 alin. (1) lit. a).
Conform alin. (3), interdictia prevazuta al alin. (2) se extinde, o singura data, cu 6 luni, dupa revenirea definitive a salariatei/salariatului in unitate.
 
Totodata, prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentuluiu angajatorului, in conditiile legii.
 
Asadar, desfiintarea locului de munca se va putea efectua la 6 luni dupa revenirea definitive a salariatei in unitate. Ori revenirea definitive va avea loc in septembrie cand revine salariata din concediu fara plata.
 
De asemenea, pe durata concediului fara plata contractul de munca este suspendat prin acordul partilor in temeiul art. 54 din Codul muncii.
 
Pe durata suspendarii contractului individual e munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractual individual de munca inceteaza de drept (art. 49 alin. (6) din Codul muncii).
 
 
 Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro!
 
 
 

ARTICOLE SIMILARE

Concediere individuala. Particularitati, conditii, termeneDESFIINTAREA UNUI POST. Cum trebuie sa procedeze angajatoriiModel decizie de concediereConcediu fara plata dupa CCC. Se poate efectua concedierea la 6 luni pentru desfiintarea locului de munca?Incetarea unui CIM. Modalitate si temei legal

ULTIMELE ARTICOLE

Salariatului i se desfiinteaza postul, desi firma merge bine. Are dreptul sa conteste masura?Desfiintarea postului in cazul salariatei revenite din concediu crestere copil - este posibila?Desfiintare post. Acte, procedura si conditiiConcedierea individuala, prin desfiintarea postului. Cum se va proceda, pas cu pasDESFIINTAREA UNUI POST, in 2022
Mai multe articole despre desfiintarea unui post

 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]