legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Concediu fara plata dupa CCC. Se poate efectua concedierea la 6 luni pentru desfiintarea locului de munca?

concediu fara platacrestere copilconcedieredesfiintarea unui post
In cadrul firmei, exista o salariata in concediu pentru crestere copil pana la 2 ani. In luna ianuarie 2020 trebuie sa revina pentru reinceperea activitatii ca urmare a implinirii de catre copil a varstei de 2 ani. Insa salariata nu doreste sa revina pentru reluarea activitatii si a anuntat ca doreste sa intre in concediu fara plata pana la 01.09.2020. 
 
Daca se doreste concedierea din cauza desfiintarii locului de munca, se poate efectua concedierea dupa 6 luni de la data cand copilul a implinit 2 ani sau dupa 6 luni de la data cand salariata reia activitatea dupa efectuarea concediului fara plata?
 
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010 este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
 
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respective 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7 alin. (1);
c) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului prevazut la art. 11 alin. (1) lit. a).
Conform alin. (3), interdictia prevazuta al alin. (2) se extinde, o singura data, cu 6 luni, dupa revenirea definitive a salariatei/salariatului in unitate.
 
Totodata, prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentuluiu angajatorului, in conditiile legii.
 
Asadar, desfiintarea locului de munca se va putea efectua la 6 luni dupa revenirea definitive a salariatei in unitate. Ori revenirea definitive va avea loc in septembrie cand revine salariata din concediu fara plata.
 
De asemenea, pe durata concediului fara plata contractul de munca este suspendat prin acordul partilor in temeiul art. 54 din Codul muncii.
 
Pe durata suspendarii contractului individual e munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractual individual de munca inceteaza de drept (art. 49 alin. (6) din Codul muncii).
 
 
 Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro!
 
 
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu fara platacrestere copilconcedieredesfiintarea unui post

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 27 Decembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Concediu fara plata dupa CCC. Se poate efectua concedierea la 6 luni pentru desfiintarea locului de munca? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Aplicare OUG 132 fara inregistrare in Revisal. Incetare CIMIntrebare: In cadrul companiei se aplica masura reducerii programului de lucru conform art. 1 din OUG 132/2020. La inceputul lunii octombrie au fost salariati care au incetat din diverse motive. Pentru ei nu am transmis modificarile in Revisal conform ghidului de completare si transmitere a registrului general de evidenta a salariatilor pentru inregistrarea reducerii timpului de munca a salariatilor in baza OUG nr. 132/2020 - art. 1 publicata de ANOFM pe site-ul inspeciei muncii pe data de 13.10.2020. Cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Restituire indemnizatii de casa de sanatate. TermenIntrebare: Care este termenul legal in care se da un raspuns de la CASMB referitor la recuperarea banilor de la CONCEDIILE MEDICALE si care este termenul maxim in care societatea ar trebui sa primeasca banii respectivi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Reinfiintarea unui loc de munca desfiintatConcediere abuzivaModel preaviz art. 73 din Legea nr. 53/2003Obligatiile angajatorului la desfiintarea locului de munca - art 67 Codul munciiModel decizie de concediere

ULTIMELE ARTICOLE

Desfiintare post. Cand e posibila angajarea unui nou salariat pe aceeasi pozitie?Concediu fara plata dupa CCC. Se poate efectua concedierea la 6 luni pentru desfiintarea locului de munca?Incetarea unui CIM. Modalitate si temei legalDemisia unui salariat. Obligatia angajatorilor de a comunica locurile de munca VACANTEDESFIINTAREA UNUI POST in cazul unei salariate care se afla in plata stimulentului de insertie. Exista vreo modalitate LEGALA?
Mai multe articole despre desfiintarea unui post
Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?
Descarcati GRATUIT raportul special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"
 

 


 
Angajarea - pasii catre o recrutare de succes
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]