Asadar, Codul Muncii arata cum trebuie sa se procedeze in aceasta situatie. Potrivit art. 65 alin. (1) din Codul muncii, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
Ce trebuie sa stie angajatorii? Cum se va proceda in aceasta situatie?
"Care sunt documentele si pasii pe care trebuie sa-i parcurga un angajator in cazul in care se desfiinteaza un post dintr-un departament ca urmare a reorganizarii activitatii?", intrebare extrasa din PortalCodulMuncii.ro.
Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. In cazul concedierii individuale angajatorul nu are obligatia oferirii unui alt loc de munca salariatului si nici avizarea AJOFM, mai prevede Codul Muncii.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Care sunt etapele concedierii individuale?
1. Nota de fundamentare a desfiintarii postului
2. Notificarea de preaviz
3. Decizia de incetare a contractului
Conform art. 8 alin. (3) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze anumite adeverinte care sa ateste perioada in care a lucrat.
Angajatorul are obligatia de a eliberara adeverinte si extras din REVISAL care atesta activitatea desfasurata de salariati sai sau de fostii salariati in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
ATENTIE! Nerespectarea termenului de 15 zile calendaristice de la data solicitarii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.
Sursa: PortalCodulMuncii