In prezent, in ce priveste Pilonul II de pensii, sunt inscrisi peste 7,3 milioane de participanti, iar recent s-a iscat o neintelegere referitor la un total de 397 de cetateni romani care ar fi renuntat in intervalul iunie-octombrie 2019 la Pilonul II de pensii private.
Cu toate acestea, persoanele care reprezinta totalul de mai sus au facut, de fapt, cereri de retragere astfel incat contributiile sa mearga numai catre sistemul public de pensii. Informatia a fost verificata de HotNews.ro care a cerut si un raspuns oficial din partea Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP).
Odata cu OUG 114/2018 care ar urma sa fie indreptata prin noi prevederi de catre actuala guvernare, persoanele care au cotizat cel putin 5 ani la Pilonul II de pensii pot sa ceara incetarea platii contributiilor in sistemul privat si sa le directioneze exclusiv catre sistemul public de pensii.
Autoritatea de Supraveghere Financiara care a adoptat anul acesta normele care sa reglementeze redirectionarea contributiilor a precizat, potrivit sursei citate, ca “numarul participantilor la Pilonul II care au solicitat transferul viitoarelor contributii la Pilonul I a fost de 397 de persoane in perioada iunie-octombrie 2019”.
Cu toate acestea, datele transmise catre HotNews.ro din partea Casei Nationale de Pensii Publice arata cu totul altfel fata de cele transmise de ASF, si anume, 450 de cereri de retragere in perioada aprilie-septembrie 2019.
Pentru a clarifica aceasta neconcordanta, reprezentantii CNPP au precizat, pentru sursa de mai sus, ca totalul de 397 ar fi cererile de retragere de la Pilonul II din perioada aprilie-august:
Cititi si
Punctul de pensie se majoreaza in 2020! "Cererile insumate din aprilie-august 2019 sunt in total 397 si sut acelea pe care vi le-a furnizat ASF, avand ca luna de referinta luna august 2019. CNPP are in evidenta si luna septembrie 2019 (total 53 de cereri) care insumate dau 450 de cereri. Mentionam ca declaratile D112 se depun de angajatori in perioada 1-25 ale lunii pentru luna anterioara, iar viramentele catre fondurile de pensii se efectueaza in 20 ale lunii urmatoare depunerii acestor declaratii, rezultand un decalaj de doua luni fata de luna de referinta".
Chiar si asa, cei care contribuie la Pilonul II de pensii (sistem privat) isi mentin in continuare sistemul de contributie, iar numarul de cereri efectuate pentru trecerea exclusiv la sistemul public de pensii ramane in continuare extrem de mic.
Nu uitati, totodata, ca cel mai probabil, prevederile privind
PILONUL II de pensii private vor fi abrogate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<