Ce risc ca angajator in cazul in care nu ii eliberez adeverinta solicitata?

13 Aprilie 2009
13 Aprilie 2009
legislatia munciiresurse umanecerere de chemare in judecata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 13.04.2009 - Gabriela Chirazof

Un fost salariat a solicitat emiterea unei adeverinte privind activitatea prestata in societatea pe care o conduc. Personal nu am stiut ca persoana responsabila de la departamentul resurse umane a refuzat emiterea adeverintei respective. La ce risc ma expun in aceasta situatie?

Raspuns: Potrivit dispozitiilor art. 34 alin. (5) din Codul muncii, „la solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.”

Puteti sa fiti amendat de catre inspectorii de munca in situatia in care fostul salariat reclama aceast lucru inspectoratului teritorial de munca.

In plus, daca fostul salariat sufera un prejudiciu material sau moral din aceasta, sunteti obligat potrivit dispozitiilor art. 269 alin. (1) din Codul muncii, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubiti.

Astfel, conform art. 269 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.



In cazul in care refuzati sa il despagubiti pe salariat, acesta se poate adresa cu plângere instantelor judecatoresti competente. Astfel, riscati sa fiti chemat in judecata ca parat in actiunea intentata de fostul salariat si sa pierdeti procesul, datorand despagubirea.

Avand in vedere ca responsabilul cu administrarea personalului a refuzat eliberarea documentului, va puteti indrepta impotriva acestuia, potrivit dispozitiilor art. 269 alin. (3) din Codul muncii: „angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 270 si urmatoarele.”

Astfel, va veti putea recupera suma datorata cu titlu de despagubire pentru dauna produsa fostului salariat de la cei vinovati.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]