Este vorba despre propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care are in vedere reducerea varstei de pensionare pentru cei care au activat in astfel de medii deosebite de munca.
In curand, deputatii vor vota aceasta propunere legislativa si se pare ca va fi adoptata aceasta modificare a varstei de pensionare, in cazul persoanelor mentionate.
Asadar, la ce varsta se vor pensiona cei care lucreaza in conditii grele de munca? Cum se va calcula?
Cei ce au lucrat in conditii grele vor beneficia de o vechime in munca suplimentara de patru luni pentru fiecare an de munca, fata de trei luni, atat cat primesc in prezent. Practic, vor primi o luna in plus cei care activeaza in conditii grele de munca.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
ATENTIE! Propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr.263/2010 NU este inca in vigoare, pentru a produce efecte are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor, promulgarea de catre presendintele Iohannis, precum si de publicarea in Monitorul Oficial.
Cum se va calcula reducerea varstei standard de pensionare pentru cei care au lucrat in conditii deosebite de munca?
In momentul de fata, reducerea varstei de pensionare se face dupa ce s-a asimilat un stagiu de cotizare de 6 ani, in aceste conditii grele de munca. Dar lucrurile s-ar putea schimba in curand. In propunerea legislativa este prevazuta si reducerea varstei de pensionare inca din primul an de cotizare in conditii deosebite de munca.
Pentru mai multe informatii despre modul de calcul precum si schimbarile propuse citeste AICI.