Contribuabilii, pe lista celor care beneficiaza de bonificatie la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale. Ce masuri mai propune Ministerul Finantelor Publice

Mara Dobrin
Mara Dobrin
01 Octombrie 2018
01 Octombrie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
contributii socialeimpozit pe venitplata contributiilormediul de afaceri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Premierul Viorica Dancila a solicitat ministrului Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, sa elaboreze  un proiect de act normativ care sa ajusteze unele prevederi legale in raport cu situatia existenta si sa introduca mecanisme corective pentru asigurarea unui tratament corect si echitabil al contribuabililor, de natura sa contribuie la cresterea atractivitatii mediului de afaceri din Romania.

Principalele prevederi ale proiectului de act normativ care va fi pus in dezbatere publica de catre Ministerul Finantelor Publice sunt:

 Pana la finele anului, unitatile administrativ-teritoriale pot solicita imprumuturi, in limita a 450.000 mii lei, pentru finantarea furnizarii energiei termice in sezonul rece. Unitatile administrativ-teritoriale pot contracta imprumuturile numai cu avizul Comisiei de autorizare a imprumuturilor locale, si numai daca la data depunerii documentatiei nu prezinta restante la imprumuturile contractate anterior din venituri din privatizare. Documentele in vederea contractarii imprumutului se depun pana la data de 29 noiembrie 2018 la directiile generale regionale ale finantelor publice/administratiile judetene ale finantelor publice.

raportare financiara ca baza a contabilitatii, cu exceptia sumelor care provin din actualizarea cu rata inflatiei.

Includerea contribuabililor care realizeaza venituri impuse pe baza normelor anuale de venit sau pe baza castigului net anual, in categoria celor care beneficiaza de bonificatie la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale.
 Extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 5% pentru:


− cazarea la hotel, inclusiv camping;
− serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea;
− utilizarea facilitatilor sportive;
− accesul parcuri de distractii si parcuri recreative.


Se stabileste 15 martie 2019 drept termen de plata pentru impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, pentru diferentele de impozit si/sau contributii ramase de achitat stabilite prin decizii de impunere anuala pentru perioada 2014-2017. Pentru plata cu anticipatie a sumelor stabilite prin deciziile de impunere anuala, care au in vedere definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice in anul 2017 si definitivarea contributiei de asigurari sociale datorata de persoanele fizice, pentru perioada 2016-2017, se acorda o bonificatie de 10% din aceste sume, daca sunt platite integral pana la 15 decembrie 2018, inclusiv.

De asemenea, se stabileste 30 iunie 2019 drept termen de plata pentru contributia de asigurari sociale de sanatate stabilite prin decizii de impunere anuala pentru definitivarea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice pentru perioada 2014-2017. Pentru plata cu anticipatie a sumelor stabilite prin decizie de impunere ce au in vedere definitivarea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice, pentru perioada 2014-2017, se acorda o bonificatie de 10% din aceste sume, daca sunt platite integral pana la 31 martie 2019, inclusiv.

Introducerea unor prevederi prin care  Ministerul Finantelor Publice, in de furnizor de ajutor de stat, la emiterea angajamentelor legale sa poata utiliza disponibilul de credite bugetare pe intreaga perioada de valabilitate a schemelor de ajutor de stat si nu doar pe perioada  acoperita prin legile bugetare anuale, respectiv anul curent si 3 ani ulteriori.

Anual, pana la 15 august, unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale au obligatia sa notifice Comisia de autorizare a imprumuturilor locale din cadrul MFP referitor la sumele autorizate pentru anul in curs, sumele autorizate care vor fi trase pana la sfarsitul anului, sumele autorizate ca trageri pentru anul in curs care sunt disponibilizate si reprogramarea tragerilor pentru anii urmatori.  In cazul nerespectarii acestei obligatii, CAIL anuleaza sumele autorizate ca trageri pentru anul in curs si netrase pana la data de 31 august. In 2018, termenele precizate anterior sunt 15 si 31 octombrie 2018.

 

Sursa: Guvernul Romaniei




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]