Statul de plata al unei societati comerciale are sume pe urmatoarele coloane: - salariu realizat, valoare ore suplimentare, valoare spor weekend, prime si diferente - fara alte detalii. In ce priveste suma neta, explicatia este urmatoarea: Motivul pentru care am pus pe diferente a fost tocmai pentru ca pe coloana de premii ar trebui sa inregistram prime si bonusuri acordate nu sume de ordinul 1 leu, 2 sau pana in 10 lei care reprezinta tocmai diferente pana la salariul net negociat”. Este corect astfel? Cum ar trebui evidentiate aceste valori mici in statul de plata? Sumele din statul de plata nu trebuie sa fie conform CIM sau a altor documente HR?
Raspunsul specialistului:
Conform Ordinului 2634/2015 privind documentele financiar-contabile:
Statul de salarii serveste ca:
- document pentru calculul drepturilor banesti cuvenite salariatilor, precum si al contributiilor si al altor sume datorate;
- document justificativ de inregistrare in contabilitate.
Statul de salarii se intocmeste lunar, pe baza documentelor de evidenta a timpului lucrat efectiv, a evidentei si a documentelor privind retinerile legale, a listelor de avans chenzinal, concediilor de odihna, a certificatelor medicale etc..
Statul de salarii se semneaza, pentru confirmarea exactitatii calculelor, de catre persoana care determina salariul cuvenit si intocmeste statul de salarii.
Platile facute in cursul lunii, cum sunt: avansul chenzinal, lichidarile, indemnizatiile de concediu etc. se includ in statele de salarii, pentru a cuprinde astfel intreaga suma a salariilor calculate si toate retinerile legale din perioada de decontare respectiva.
Statul de salarii poate fi personalizat cu respectarea conditiilor mai sus expuse.
Pentru o evidentiere clara, coloana in cauza poate fi denumita Diferenta de plata pana la salariul net negociat. Legea nu reglementeaza modalitatea de evidentiere a acestor diferente in statul de salarii.
Este recomandat ca aceste diferente sa fie evidentiate separat in statul de salarii avand in vedere ca ele nu reprezinta prime ci sume de bani acordate pentru ca salariatul sa beneficieze de salariul net pe care l-a negociat.
In statul de salarii se cuprind toate veniturile salariale cuvenite salariatului in luna respectiva asupra carora se calculeaza impozit pe venit si/sau contributii sociale fie ca sunt, fie ca nu sunt mentionate in contractul individual de munca.
In situatia expusa inteleg ca s-a negociat un salariu net si nu unul brut astfel ca in fiecare luna apar niste diferente de plata care pot fi incluse in statul de salarii conform celor mai sus mentionate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<