Se opreste CAS si CASS din salariile compensatorii?

17 Septembrie 2010
17 Septembrie 2010
Contractul colectiv de muncaCodul munciiplati compensatoriicontributii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Rodica Mantescu

Intrebare:
In cazul unei disponibilizari individuale se opreste 10% CAS si 5.5% sanatate din salariile compensatorii?

Raspuns (valabil la 13-Sep-2010):
Potrivit dispozitiilor art. 67 din Codul muncii, salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

Daca hotararea judecatoreasca a avut ca temei Contractul colectiv de munca unic la nivel national, salariu compensatoriu va fi acordat astfel cum prevede acest contract.

Art. 78 alin. (1) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national prevede ca la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

Asadar, textul din Contractul colectiv de munca unic la nivel national instituie obligatia angajatorilor de a acorda, salariatului concediat pentru motive ce nu tin de persoana lui, o compensatie de cel putin un salariu lunar.

Salariu reprezinta pretul muncii prestate de salariat, exprimat in bani.

Conform art. 155 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

In aceste conditii, angajatorul are obligatia sa ii acorde o compensatie egala cu un salariu lunar din luna anterioara concedierii.

Contributiile aferente salariului compensatoriu sunt cele aferente veniturilor salariale cu exceptia contributiei la sistemul asigurarilor pentru somaj si la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

In ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj, art. 14 alin.(2) lit. e) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin H.G nr. 174/2002  prevede ca nu se includ in baza lunara de calcul asupra careia angajatorii au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj compensatiile acordate in conditiile legii ori ale contractelor colective sau individuale de munca, salariatilor concediati pentru motive care nu tin de persoana lor.

Fata de faptul ca sumele reprezentand compensatii banesti individuale nu se includ in baza lunara de calcul asupra careia angajatorii au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, nu se datoreaza nici contributia la Fondul de garantare in cota de 0,25%, intrucat aceasta contributie se aplica asupra sumei veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj (art.7 alin.(1) din Legea nr. 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale cu modificarile si completarile ulterioare.)

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]