In ce situatie datorezi contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate

12 Aprilie 2012
12 Aprilie 2012
indemnizatii specificecontributii sanatatecontributii angajatoraccidente de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




In cazul salariatilor, baza lunara de calcul al contributiei individuale la sistemul asigurarilor sociale de sanatate include veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege.

In cazul angajatorilor, baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate o reprezinta suma castigurilor brute realizate de salariati.

Pe durata concediilor medicale, angajatorii datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, calculata asupra:

a) sumelor reprezentand indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, numai pentru zilele de incapacitate temporara de munca, suportate de angajator;

b) sumelor reprezentand indemnizatii de incapacitate temporara de munca, survenita ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale, acordate in baza Legii nr. 346/2002, republicata, cu modificarile ulterioare, numai pentru zilele de incapacitate temporara de munca, suportate de angajator.

Contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de sanatate nu se datoreaza pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Pentru indemnizatiile de incapacitate temporara de munca, survenite ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale se datoreaza contributie individuala de asigurari sociale de sanatate si se suporta astfel:

- de catre angajator pentru indemnizatia de incapacitate temporara de munca survenita ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale suportata din fondurile acestuia;

- din fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale pentru indemnizatia de incapacitate temporara de munca suportata din contributia pentru accidente de munca si boli profesionale.

Cotele pentru contributia de asigurari sociale de sanatate sunt:
- 5,5% pentru contributia individuala;
- 5,2% pentru contributia datorata de angajator;

In baza lunara de calcul al contributiei individuale la sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al contributiei datorate de angajator nu intra exceptiile generale si exceptiile specifice acestor contributii prevazute de Codul fiscal.

Exceptii specifice:

- indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator, potrivit legii, numai de la plata contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate; Angajatorul datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru indemnizatia de asigurari sociale de sanatate suportata din fondurile proprii.
- indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
- veniturile acordate la momentul disponibilizarii, venitul lunar de completare sau platile compensatorii, suportate din bugetul asigurarilor de somaj, potrivit actelor normative care reglementeaza aceste domenii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]