Comisarul Marianne Thyssen a asigurat partea romana de intreaga sa disponibilitate in a sustine Romania, pe perioada exercitarii Presedintiei la Consiliul Uniunii Europene, pentru a finaliza, dar si promova, politicile din domeniul muncii si protectiei sociale.
Cei doi oficiali au trecut in revista si stadiul negocierilor privind infiintarea Agentiei Europene a Muncii (European Labor Agency – ELA), care se doreste a fi un organism care sa lupte pentru combaterea muncii la negru, dar si pentru respectarea normelor de sanatate si securitate in munca, la nivelul Uniunii Europene. Ministrul roman al muncii si justitiei sociale a reafirmat pozitia Guvernului Romaniei de a sprijini constituirea Autoritatii Europene a Muncii, institutie menita a consolida cooperarea intre autoritatile de pe piata muncii la toate nivelurile, precum si gestionarea mai eficienta a situatiilor transfrontaliere. Astfel obiectivul pe durata PRES RO va fi obtinerea abordarii generale la nivelul EPSCO (Consiliul pentru Ocupare, Politici Sociale, Sanatate si Protectia Consumatorilor), in functie de evolutia discutiilor pe durata Presedintiei Austriei si derularea trialogurilor informale cu Parlamentul European in vederea inchiderii dosarului.
Comisarul european Marianne Tyssen si ministrul Lia-Olguta Vasilescu au discutat si despre stadiul negocierilor privind revizuirea Regulamentului 883/2004, privind coordonarea sistemelor de securitate sociala din statele membre. In ceea ce priveste propunerea de revizuire a Regulamentelor de coordonare a sistemelor de securitate sociala, PRES RO isi va asuma fie deschiderea trialogurilor cu Parlamentul European (daca Austria nu va reusi sa realizeze acest lucru), fie continuarea acestora, facand toate eforturile pentru a obtine un acord in functie de evolutia discutiilor. Prevederile cu potentiale implicatii semnificative pentru Romania, in acest dosar, raman cele referitoare la legislatia aplicabila (detasarea lucratorilor) si prestatiile familiale, in special prin prisma intentiei unor delegatii de a introduce mecanismul de indexare a alocatiilor pentru copiii nerezidenti.
De altfel, cei doi oficiali si-au exprimat ingrijorarile in legatura cu o situatie semnalata atat de cetateni ai unor state europene, cat si de organizatii neguvernamentale, vizavi de o posibila incalcare a drepturilor copilului in Austria, ca urmare a intentiei Parlamentului national de a indexa alocatiile copiilor cetatenilor rezidenti, din alte state europene, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul statului austriac.
Comisarul Thyssen a reiterat pozitia negativa a executivului european fata de promovarea mecanismului indexarii alocatiilor pentru copiii lucratorilor mobili UE. In acest sens, Marianne Thyssen a reafirmat si importanta promovarii principiului la contributii egale prestatii egale (in contextul revizuirii Regulamentelor 883/2004 si 987/2009 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala) alaturi de principiul remuneratiei egale pentru aceeasi activitate desfasurata in acelasi loc (in contextul revizuirii Directivei detasarea lucratorilor).
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Portal Codul Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Reamintim ca Romania va prelua Presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene la data de 1 ianuarie 2019, pentru o perioada de sase luni.
Sursa: Ministerul Muncii