Kurzarbeit si concediu medical. Procedura explicata de specialist

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
23 Februarie 2021
23 Februarie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
kurzarbeit 2021reducere timp lucruconcediu medical kurzarbeit
Kurzarbeit si concediu medical. Procedura explicata de specialist
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“In ce priveste modelul Kurzarbeit, unui angajat ii este adus la cunostinta reducerea programului de lucru pentru luna februarie in data de 20.01.2021. Se opereaza transmiterea in Revisal pentru program de lucru lunar redus la 50 % de la 160 de ore la 80 ore in luna februarie. Conform graficului primele 2 saptamani sunt libere de pe data 01.02. -14.02, urmatoarele lucratoare. Intre timp angajatul intra in concediu medical de izolare de pe data de 25.01. pana 07.02. Cum procedam pentru cererea de indemnizatie, se solicita doar pentru saptamana nelucratoare ramasa 08.02 -14.02 ? Trebuie facute alte operari in Revisal?”
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 1 alin. (1) din OUG 132/2020, prin derogare de la prevederile art. 112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in conditiile legii, in cazul reducerii temporare a timpului de munca, determinate de instituirea starii de urgenta/alerta/asediu, in conditiile legii, pe perioada starii de urgenta/alerta/asediu, precum si pe o perioada de pana la 3 luni de la data incetarii ultimei perioade in care a fost instituita starea de urgenta/alerta/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de munca a salariatilor cu cel mult 50% din durata zilnica, saptamanala sau lunara, prevazuta in contractul individual de munca, cu informarea si consultarea sindicatului, a reprezentantilor salariatilor sau a salariatilor, dupa caz, anterior comunicarii deciziei salariatului.
 Astfel, conform acestei prevederi legale, angajatorul reduce temporar durata timpului de lucru. Or, in perioada concediului medical salariatul nu presteaza activitate ceea ce inseamna ca nu exista timp de lucru redus. In perioada concediului medical salariatul este remunerat cu indemnizatie medicala conform prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
 
In consecinta, angajatorul nu poate reduce timpul de lucru in perioada concediului medical pentru ca nu exista timp de lucru in perioada concediului medical.
 
In perioada concediului medical, masura reducerii timpului de lucru inceteaza, iar salariatul beneficiaza de indemnizatie medicala, fapt pentru care, apreciez ca in Revisal trebuie sa se revina la norma de lucru conform contractului.
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro 
 
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]